Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Posun vo vražde Riška a Henriety ani po zmene sudcu nenastal
Zdielať na

Posun vo vražde Riška a Henriety ani po zmene sudcu nenastal

BRATISLAVA / Pred 15 rokmi mali na objednávku nedopatrením zastreliť 10-ročného chlapca a mladú ženu. Doteraz sa im vražda nedokázala. Súdne pojednávanie s údajnými členmi východoslovenského podsvetia zmarili v minulosti buď advokáti alebo svedkovia. Predpoludním začal nový senát ďalšie pojednávanie. Ani vo štvrtok sa však prípad neposunul o krok ďalej.

V bratislavskom ústave na výkon trestu po troch rokoch súd navrhol pokračovanie procesu s vrahmi malého Riška a Henriety - družky bývalého expolicajta, ktorí mali byť zastrelení samopalmi ešte v roku 2004. Karol Mello, Branislav Adamčo, Nikola Pajdič a Jozef Balogh. To sú osoby, ktorých terčom mal byť podľa obžaloby pôvodne bývalý policajt. Branislav Adamčo mal podľa jedného zo svedkov spustiť streľbu a priamo zavraždiť dve osoby.

Svoju vinu ale neustále popiera. Inak to nebolo ani na štvrtkovom pojednávaní.

Prípad v tejto veci prebral nový sudca, pretože predchádzajúci odišiel do dôchodku. Ani táto skutočnosť nepomohla na to, aby sa súdny proces posunul bližšie k záveru. Pobyt expolicajta, na ktorého sa malo pôvodne strieľať, je momentálne neznámy. Súd tak hlavné pojednávanie odročil na neurčito.

"Problémy s doručením niektorým poškodeným nám zabránili, aby to pojednávanie sa znovu po rokoch otvorilo," vysvetlil Jozef Kandera, prokurátor Generálnej prokuratúry. "Súd bude zisťovať pobyt poškodeného prostredníctvom dotazu na Policajný zbor SR a ostatné štátne inštitúcie. Následne vytýči termín hlavného pojednávania," uviedol hovorca krajského súdu Pavol Adamčiak. 

Polícia označila pôvodne za objednávateľa vraždy nitrianskeho podnikateľa Radoslava Minára. Prvostupňový súd ho však spod obžaloby oslobodil. V kauze ako hlavný sprostredkovateľ podľa polície figuruje Karol Mello. Podľa slov jedného zo svedkov mu bývalý policajt už dlhší čas prekážal, pretože na neho vraj niečo vedel. Mello ale po vražde v roku 2004 zmizol. Momentálne sa nachádza na Belize a je na neho vydaný medzinárodný zatykač. Podľa jeho obhajcu ale so súdmi i gererálnou prokuratúrou prostredníctvom listov riadne komunikuje.

"Malé deti na Slovensku vedia, kde je Karol Mello, akurát niektoré orgány činné v trestnom konaní bohužiaľ nie," povedal Mellov obhajca Peter Schmidl. "Tu nie je podstatné to, či on má alebo nemá známy pobyt, alebo či komunikuje s nejakými orgánmi na Slovensku. Podstatné je to, že on je na Belize. Belize nám ho nie je ochotné vydať ako štát," vysvetlil Kandera. "Mňa nezaujíma, či klient niečo spravil, alebo nespravil. Advokát je tam na to, aby chránil jeho zákonné procesné práva. Koniec," dodal Schmidl. 

"Mne z toho vyplýva, že sa jednoducho vyhýba pobytom v cudzine, trestnému stíhaniu v tejto veci," myslí si Schmidl. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy