Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Policajtov, ktorí chceli zarábať na ženách súd do väzby nevzal. Ku skutku sa priznali
Zdielať na

Policajtov, ktorí chceli zarábať na ženách súd do väzby nevzal. Ku skutku sa priznali

BRATISLAVA / Dvaja obvinení dlhoroční policajti, ktorí si podľa vyšetrovateľa chceli zarobiť 10 000 eur za zastavenie vyšetrovanie prípadu kupliarstva, budú stíhaní na slobode. Dôvodom je aj to, že majú čoskoro oficiálne ukončiť pracovný pomer v Policajnom zbore.

Na najvyšší súd prišli obaja. Jeden policajt slúžil 15 a druhí až 19 rokov. Cez víkend ich zadržali aj s časťou peňazí, za ktoré mali sľúbiť stopnutie prípadu kupliarstva a zmariť tak prácu vlastných policajných kolegov. "Mali kontaktovať 45-ročného muža, ktorý bol podozrivý z kupliarstva. Mali mu navrhnúť, že jeho protiprávne aktivity nebudú riešiť, respektíve budú ich riešenie oddaľovať za sumu 10 000 eur," povedal hovorkyňa ministerstva vnútra Petra Friese. 

Hoci pred senátom obaja vinu priznali, pred kamerami sa vyjadriť odmietli. "Svoju vinu uznávam. Je mi ľúto, čo sa stalo," uviedol jeden z policajtov. "Dobrovoľne sa priznávam. Mrzí ma, že aj pred svojim synom bude stáť človek, ktorý takto zlyhal," povedal druhý policajt.

Predseda senátu im ale vytkol, že takto nevypovedali aj pred vyšetrovateľom, ale až keď im hrozí väzobné stíhanie. "Pred Najvyšším súdom sa každý chce zrazu priznať. Ale nechápem, prečo ste sa nepriznali 19.5. pred vyšetrovateľom," uviedol predseda senátu Najvyššieho súdu SR.
"Obvinený má právo vyjadriť sa ku všetkým skutočnostiam, ktoré sú mu kladené za vinu a k dôkazom o nich. Dnes urobil prehlásenie a priznal sa k spáchaniu trestného činu," uviedol advokát obvineného Peter Vačok. 

Na ďalší osud budú policajti čakať na slobode. "Senát Najvyššieho súdu SR nezistil dôvody preventívnej ani kolúznej väzby," povedala hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová. 

"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry je toho názoru, že dôvody väzby aj pri dnešnom rozhodovaní existovali," uvádza sa ale v stanovisku Úradu špeciálnej prokuratúry. 

Rozhodnutie odôvodnil najvyšší súd aj tým, že je veľmi dobre zdokumentovaný. Predseda senátu čítal aj sťažnosť prokurátora. Ten totiž nestihol prísť včas na konanie o väzbe. Príslušný sudca mu totiž poslal čas výsluchu iba smskou. "Poukazuje na to, že povinnosť prokurátora nie je sedieť v naštartovanom služobnom vozidle, aby sa okamžite mohol z Pezinka dostaviť do Banskej Bystrice," uviedol senát Najvyššieho súdu SR.

Stihnúť to nedokázal ani advokát jedného z obvinených a musel poslať na súd kolegyňu priamo z Banskej Bystrice. Postup sudcu skritizoval šéf senátu a povedal, že jeho konanie bolo od začiatku zlomyseľné. Ku kritike sudcu, ktorý oznámil termín prokurátorovi smskou, sa pridal aj generálny prokurátor. "Generálny prokurátor SR stanovisko predsedu senátu Najvyššieho súdu SR, ktorý rozhodoval o sťažnosti, považuje za vyčerpávajúce a stotožňuje sa s ním," uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Pozrite si archívnu reportáž o tomto prípade. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy