Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obmedzovaním záchranných zložiek na ceste porušujete zákon. Viete kedy a ako sa správne vyhnúť?
Zdielať na

Obmedzovaním záchranných zložiek na ceste porušujete zákon. Viete kedy a ako sa správne vyhnúť?

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Na cestách sa stále častejšie objavujú vodiči, ktorí blokujú cestu záchranným zložkám pri výjazdoch. Nájdu sa ale aj takí, ktorí nevedia, ako sa im správne vyhnúť. Polícia vysvetľuje, do ktorého pruhu sa treba preradiť a akým spôsobom sa vyhnúť, keď sa záchranári snažia preraziť kolónu.

Krajský dopravný inšpektorát v Bratislave upozorňuje vodičov na to, ako sa správať pri neželaných udalostiach v cestnej premávke, ku ktorým dochádza na diaľniciach pri vstupe a výstupe z Bratislavy. Na tomto úseku sa tvoria aj kilometrové kolóny, cez ktoré sa záchranným zložkám len ťažko prechádza.  "V situácii, kedy rozhodujú sekundy, je nevyhnutné, aby sa záchranné zložky na miesto dopravnej nehody dostali čo najskôr," upozornila polícia. 

Ako správne sprístupniť cestu?

Prechod záchranárskych zložiek ako aj zložiek, ktoré budú odstraňovať následky nehody, umožníte vytvorením takzvanej núdzovej – záchranárskej uličky v strede medzi dvoma jazdnými pruhmi.

"V úsekoch s viac ako dvomi jazdnými pruhmi je uličku potrebné vytvoriť medzi ľavým jazdným pruhom a k nemu priliehajúcim jazdným pruhom," vysvetlila polícia. Obmedzovanie záchranných zložiek pri výjazde je porušovanie zákona. 

Kedy vytvoriť záchrannú uličku?

Mnohí vodiči ani len netušia, kedy by mali vytvoriť záchrannú uličku. Ak si myslíte, že až v čase, kedy počujete zvukový signál záchranárov, mýlite sa. Záchrannú uličku vytvárame nielen počas jazdy, kedy za sebou počujeme zvukový signál záchranárskych vozidiel ale ihneď, ako sa ku kolóne blížime, to znamená pred tým, ako s vozidlom úplne zastavíme.  "Zároveň je potrebné si uvedomiť, že po prechode napríklad vozidla rýchlej zdravotnej pomoci, môže nasledovať prechod hasičov, policajtov, prípadne odťahovej služby. Preto po prechode záchranárskych zložiek sa nevraciame hneď späť do jazdných pruhov," upozornila polícia. 

Výhovorky vodičov

Pohotovostná motorizovaná jednotka nakrútila video, na ktorom je vidieť ako im počas cesty na zásah nedal vodič prednosť. Policajti sa potrebovali dostať čo najrýchlejšie na zásah. Zapli preto zvukové aj svetelné výstražne znamenie. Vodič čierneho auta im ale napriek tomu nedal prednosť. Ďalšia hliadka vodiča zastavila. "Na prekvapenie aj samotných policajtov, vodič majáky nepočul, lebo pozeral a počúval koncert," vyjadrila sa policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.  

Ďalší nezodpovedný vodič jazdil pri Rimavskej Sobote. Odtiaľ sa hasiči ponáhľali k dopravnej nehode v Bakta. Cestou na zásah ich mladý vodič osobného auta blokoval asi 2 kilometre. Od policajtov za to dostal 100 eurovú pokutu. "Pokiaľ vodič v premávke zaregistruje vozidlo s právom prednostnej jazdy, je povinný mu umožniť prejazd a to znížením rýchlosti alebo zastavením," povedal dopravný konzultant Igor Dolanský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy