Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Personálny teror dostal Ústav detskej psychológie do krízy. Dnes je situácia úplne iná
Zdielať na

Personálny teror dostal Ústav detskej psychológie do krízy. Dnes je situácia úplne iná

BRATISLAVA / Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie je jedinečnou ustanovizňou na Slovensku, kde odborníci skúmajú, ako najlepšie pomôcť deťom s rôznymi psychickými ťažkosťami a zároveň sa im aj venujú. Ústav sa naposledy stal stredobodom záujmu médií, keď mnohí z jeho dlhoročných zamestnancov podali výpoveď pre nezhody s vedením. Dnes je situácia úplne iná.

Zhruba pred rokom protestovali skupinky rozhorčených rodičov a zamestnancov, ktorí hromadne podávali výpoveď. Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie mal vážnu krízu. "Vedenie, ktoré tu vtedy bolo, sa správalo spôsobom, že ľudia už ráno keď prišli do roboty, mali stiahnuté žalúdky, začali návštevou toalety, nedalo sa tu dýchať, tá zmena je úžasná," uviedol Vladimír Dočkal, detský psychológ VÚDPaP a vysokoškolský psychológ. 

Potom Janette Motlová prijala ponuku z ministerstva školstva a ujala sa riadenia výskumného ústavu. "Mala som vnútornú motiváciu. Ak chcem niečo zmeniť, musím prísť a zmeniť. Nadávať vie každý, ale keď mu dá do ruky nástroj, že no tak poď. Buď to prijmem, alebo sa sama sebe nemôžem pozrieť do očí,"  povedala Janette Motlová, riaditeľka VÚDPaP.

Symbolicky v deň rodiny, spolu s kolegami zrekapitulovala riaditeľka ostatné mesiace. "Som zmenila direktívne riadenie na líderské riadenie, dala som ľuďom slobodu ale očakávam zodpovednosť," vyhlásila Janette Motlová. Až na dvoch ľudí, ktorí si medzitým našli prácu inde, ostatní svoje výpovede stiahli, respektíve im ústav dal nové zmluvy a udržal si tak množstvo odborníkov. "Ja som nepodal výpoveď, ja som ju dostal. Tie výpovede boli reakciou na moju výpoveď," poznamenal Vladimír Dočkal. "Začali vyhadzovať našich kolegov,. ktorých práca sa nás dotýkala, ktorí to tu budovali," dodala Ingrid Obložinská, liečebný pedagóg VÚDPaP.

Ústav si ponechal škôlku, ktorá sa ale po novom volá inak: Integrovaná skupina detí predškolského veku. A púšťa sa do národného projektu, ktorý bude určovať štandardy podobným pracoviskám. "Pomôžeme každej jednej poradni ktorá o to požiada, zauditovať, čo z tých štandardov má a čo potrebujú. Nerobíme uniformované poradne, predsa nemáme uniformované deti," povedala riaditeľka VÚDPaP.

Aj ministerstvo školstva si želá, aby podobné pracoviská boli po celom Slovensku. "To by malo byť cieľom, aby každé okresné mesto malo takéto centrum," potvrdila Ria Feik Archbergerová, hovorkyňa ministerstva školstva SR. Či sa na to ale nájdu aj peniaze v štátnom rozpočte, o tom už bude rozhodovať až nová vláda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy