Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Poštová známka Zuzany Čaputovej je už v tlači. V čom sa bude líšiť od známky prezidenta Kisku?
Zdielať na

Poštová známka Zuzany Čaputovej je už v tlači. V čom sa bude líšiť od známky prezidenta Kisku?

PRAHA/BRATISLAVA / Poštová známka, na ktorej bude zvolená prezidentka Zuzana Čaputová, je už v tlači. Televízia JOJ sa bola pozrieť v Prahe, kde ju tieto dni tlačia. Autorom portrétu je jej priateľ Peter Konečný. Autorom výtvarného návrhu známky je akademický maliar Vladislav Rostoka. Zaujímavé ale je, že táto poštová známka nemohla byť tlačená rovnakým spôsobom ako tá, na ktorej je Andrej Kiska.

Známka sa tlačí v obci pri Prahe v Hradištko. "Sme na to pyšní, ten tlak na kontrolu je o to väčší," povedal Jaroslav Štefek, riaditeľ tlačiarne. "Päť farieb sa na známku natlačí postupne vo vysokej rýchlosti, potom nasleduje dôkladná kontrola a prípadné opravy," opísal proces tlače Karel Holeška, tlačiar. 

Podľa tradícií môže byť na poštovej známke len žijúca hlava štátu. Aj tu ale platí istá výnimka, a to sú žijúci športovci, ktorí boli na olympijských hrách. Poštová známka, na ktorej bude zvolená prezidentka Zuzana Čaputová sa tlačí v Prahe na mieste, kde sa tlačila aj tá, na ktorej je prezident Andrej Kiska. 

Pri tlači poštových známok vznikajú vzácne kusy 

Terajšia známka sa ale musela tlačiť úplne inou metódou ako pri tlači Kiskovej poštovej známky. Tentokrát totiž technika neumožňovala tlač ako pred piatimi rokmi. Známka sa musela tlačiť takzvanou ofsetovou metódou, ktorú používajú profesionáli. "Stroj, ktorý bol prototypom švajčiarskej výroby je už odstavený z prevádzky, " vysvetlil Martin Vančo zo Slovenskej pošty. Ofset znamená nepriamu tlač, pretože výsledný obraz sa z tlačovej formy tlačí najskôr na gumený valec, a až potom na papier. Farba sa teda prenáša dvakrát.

"Prezidentské známky sú vydávané pri inaugurácii prezidenta, stalo sa to tradíciou už od prezidenta Masaryka. Ďalšie prezidentské známky sú vydávané pri nejakej zvláštnej príležitosti. Ako je výročie republiky, pri narodeninách. Pri úmrtí sú potom vydávané smútočné známky," vyjadril sa zberateľ z Informačného filatelistického portálu Postoveznamky.sk Vojtech Jankovič. Kedže sú prezidentské známky tlačené viackrát stáva sa, že sú medzi nimi odchýlky napríklad vo farbe. V histórii známok prezidentov Slovenska aj Československa sú potom niektoré vzácne, pretože sa odlišujú práve nedostatkami. 

Autorom portrétu je partner Zuzany Čaputovej Peter Konečný. "Išlo o fotografiu, ktorú mal on v databáze a vyzerala dostatočne reprezentatívne a zároveň vhodne pre ten formát," povedal manažér komunikácie Zuzany Čaputovej Martin Burgr.  Autorom výtvarného návrhu je zase známy akademický maliar Vladislav Rostoka. Nová poštová známka s prezidentkou sa bude dať kúpiť už 15. 6. v deň inaugurácie. Na poštovej známke ale bude chýbať nominálna hodnota, aj z dôvodu zmeny sadzieb sa odosielanie balíkov, listov. Na známke tak bude uvedená iná hodnota, a to hodnota posielaného balíka - T2 50. 

Jedna z najvzácnejších známok Slovenska 

Profesionálny filatelista Vojtech Jankovič pre TV JOJ ukázal aj jednu z najvzácnejších známok Slovenska. Je to poštová známka prezidenta Michala Kováča v hodnote 3 Sk, na ktorej práve chýba nominálna hodnota. "Tá známka vznikla tak, že pravdepodobne len jeden tlačový list, čiže 100 kusov, nemá túto označenú známku, pretože tá hodnota nominálna je tlačená inou technikou, v druhom slede. Nejakým spôsobom sa stalo, že sa druhý sled nerealizoval, alebo došlo k mastnote známky," vysvetlil. Podľa jeho slov má teraz táto známka hodnotu približne 70 až 80 eur v aukcii, všetko ale záleží od dopytu. 

TV JOJ

Za zrejme najvzácnejšiu známku označil tú, na ktorej je prezident Novotný k 50. výročiu republiky v roku 1968. Hárček bol pripravený na vydanie ale vzhľadom na to, že prezident v 1968 abdikoval, tak ho stiahli. "Zistilo sa, že ten harček predsa len existuje, ževraj existujú dva kusy. Vyvolávacia cena je 300 tisíc Kč. (11 650 eur). Jej nominál mal byť 5 korún," prezradil. 

Celý rozhovor s filatelistom, kde prezradil rôzne ďalšie zaujímavosti, si môžete pozrieť TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy