Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ubytovňa v Ružinove, ktorú zachvátil ničivý požiar, nespĺňala podľa hasičov kritéria
Zdielať na

Ubytovňa v Ružinove, ktorú zachvátil ničivý požiar, nespĺňala podľa hasičov kritéria

BRATISLAVA / Strach, krik, čierny štipľavý dym a plamene. Zabarikádované okná a žiadna možnosť úniku. Takto opisovali situáciu obyvatelia ubytovne v bratislavskom Ružinove. Televízii JOJ sa podarilo zistiť, že objekt nemal slúžiť ako ubytovňa, aj keď to tak dlhé roky fungovalo. Podľa vyjadrenia hasičov budova na takýto účel nespĺňala kritériá. Pripomeňme, že požiar na Mlynských Luhoch si vyžiadal dve obete.

"Neexistuje, aby niekto za 15 min. nemohol utiecť von. Bočný vchod bol tiež zabarikádovaný. A preto sa to aj stalo, že niektorí ľudia prišli o život," takto opisovali situáciu počas požiaru niektorí obyvatelia ubytovne. O to je to tragickejšie, že pred plameňmi nestihli uniknúť 55-ročná Júlia a muž, ktorý mal byť imobilný.

​"Zatiaľ evidujeme 2 obete, ale v podstate sa stále ešte rieši nezvestnosť tretej osoby, ktorá však nebola potvrdená prehľadaním celého zhoreniska," uviedol veliteľ zásahu Marián Bugár. 

Ubytovňa tam nemala byť 

Ubytovňa, ktorá má nápis robotnícka, podľa obyvateľov nebola. Slúžila tak povediac pre všetkých. Na tom by ale nebolo nič zlé, keby bola budova v súlade so zákonom a figurovala by ako ubytovacie zariadenie aj na úradoch. Televízia JOJ zistila, že napriek tomu, že fungovala vyše osem rokov, nikdy tam stáť nemala.

V záznamoch ružinovského stavebného úradu sa hovorí o tom, že je to prevádzková budova, čo znamená, že je to budova na obchod a služby. Mali tam byt teda kancelárie, no nie ubytovacie jednotky. Prenajímatelia však tvrdili, že budovu si prenajali s tým, že ide o ubytovňu. Dokonca v čase prenájmu tak fungovala.

Bez protipožiarneho vybavenia 

Samotní majitelia to nechceli komentovať. To, že nemala protipožiarne vybavenie, zrejme nikto neriešil. Hasiči, ako aj iné kompetentné úrady by totiž takejto budove, ktorá okrem iného bola aj z vysoko horľavého materiálu, povolenie nedali. Každé ubytovacie zariadenie by sa totiž malo riadiť príslušnou legislatívou.

"Pri požiari ani počas tejto kontroly v danom objekte neboli nájdené žiadne pozostatky z tých zariadení, ako je elektrická požiarna signalizácia, prípadne rozhlas na vyhlásenie požiarneho poplachu, neboli nájdené počas kontroly žiadne dokumenty, ktoré by preukazovali prevádzku takýchto zariadení," uviedol Bugár.

"Neboli tam únikové východy, boli zaklincované," prezradil jeden z nájomcov ubytovne. Či boli na dverách alebo oknách zámky už nikto nezistí.  Z budovy totiž zostalo len zhorenisko. "V objekte momentálne prebieha protipožiarna kontrola, ktorá stále ešte nemá ukončené vyšetrovanie," dodal Marián Bugár.

​Zasiahlo už aj mesto

Mesto žiaľ voči majiteľom alebo prevádzkovateľom komerčných ubytovní veľké kompetencie nemá. No po požiari neostalo ľahostajné a oslovilo už všetky kompetentné zložky ako hygienu, políciu, hasičov, či inšpektorát práce.

"Spravili sme prvé takéto spoločné stretnutie. Všetci prejavili záujem spolupracovať a spoločne sme sa dohodli na tom, že vytvoríme spoločnú veľkú databázu takýchto ubytovní. My podľa informácií z terénu vieme, že na území Bratislavy nám existuje 10 podobných ubytovní, ktoré ubytovávajú stovky ľudí," vyjadril sa Peter Bubla z magistrátu mesta. 

O príčinách požiaru je zatiaľ predčasné hovoriť. Vyšetrovanie je totiž ešte na začiatku.

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy