Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mal zneužívať svoju 9-ročnú dcéru. Dostal 10 rokov za mrežami
Zdielať na

Mal zneužívať svoju 9-ročnú dcéru. Dostal 10 rokov za mrežami

HUMENNÉ / V byte, kde spolu žili ako rodina, mal sexuálne zneužívať 9-ročnú nevlastnú dcéru. O osude muža (51) rozhodoval senát Okresného súdu v Humennom. Skutok sa mal stať v jednom z okresných miest na východnom Slovensku. A hoci obžalovaný trval na svojej nevine, senát s ním nemal zľutovanie.

Prokurátor muža obžaloval zo sexuálneho zneužívania. Na pojednávania čakal za mrežami vyšetrovacej väzby. Päťdesiadjedenročný muž spáchanie skutku popieral, tvrdil, že sa cíti nevinný a že si to 9-ročná nevlastná dcéra vymyslela, pretože ju ovplyvnila matka. Tá tvrdí, že dcéru chránila. "Zobral jej detstvo, zničil jej detstvo, nemusí vedieť, čo sa týka sveta dospelých ľudí," povedala Adela, mama dievčatka. "Ja som dieťaťu nikdy nič neurobil. Ja som bol rád, že mám rodinu, že mám ženu, že mám deti. Proste vymyslela si to. Prečo to urobila, neviem," povedal obžalovaný.

"Veľmi závisí od toho, aká tá situácia bola. Čím je skutok násilnejší, tým je trauma väčšia. Je dôležité, aby dieťaťu bola poskytnutá odborná pomoc, aby sa ho ujali psychológovia, aby sa to neriešilo iba v rodine," komentovala sexuologička Danica Caisová. Pre sexuálne delikty mal muž problémy so zákonom aj v minulosti. V roku 2005 ho Okresný súd vo Svidníku právoplatne uznal za vinného.

Za znásilnenie a sexuálne násilie dostal 7 rokov. Sexuologické liečenie mu súd neuložil a znalci vtedy ani sexuálnu deviáciu u muža nepotvrdili. Zo záverov jedného zo súčasných posudkov však vyplýva, že muž trpí sexuálnou deviáciou. Podľa odborníčky je vo všeobecnosti v takýchto prípadoch liečba dôležitá. "Trest samotný plní funkciu, ale spravidla nestačí. Ak odsúdime devianta na trest, tak to vplyv na jeho deviáciu nemá, liečba je dôležitá, lebo sa naučia pochopiť zákonitosti," dodala sexuologička. 

Obhajkyňa obžalovaného uviedla, že o skutku neexistuje priamy dôkaz a muža navrhovala spod obžaloby oslobodiť, predseda senátu považoval obhajobu za tendenčnú. Muža uznali za vinného. "A za to sa odsudzuje na trest odňatia slobody v trvaní 10 rokov nepodmienečne. Súd ukladá obžalovanému aj ochranné sexuologické liečenie ambulantnou formou," komentoval Ivan Daňo, predseda senátu Okresného súdu Humenné. Aj prokurátorka, aj obžalovaný si nechali čas na vyjadrenie sa k rozsudku. Rozhodnutie sudcu teda právoplatné nie je.

Sexuálne zneužívanie bolo aj  v tábore. Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy