Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Podnikateľov so zdravotným znevýhodnením z eurofondov nevyplatili. Niektorí majú existenčné problémy
Zdielať na

Podnikateľov so zdravotným znevýhodnením z eurofondov nevyplatili. Niektorí majú existenčné problémy

LIPTOVSKÝ MKULÁŠ / Desiatky invalidov z okresu Liptovský Mikuláš, ktorí chceli dať svojmu životu zmysel v podnikaní, sa zrazu ocitli bez peňazí. Dokonca niektorí priam v existenčnej kríze. Mali nárok na financie z eurofondov a do podnikania investovali aj časť vlastných prostriedkov.

Všetko nasvedčuje tomu, že zlyhal úrad, ktorý to mal administratívne zastrešovať. Niektorí podnikatelia dokonca tvrdia, že na dokumentoch boli falšované podpisy."Mám už také úmysly, že podnikanie zabalím kvôli tomu, že sa mi nevypláca, čo sa má," povedala podnikateľka Júlia Štefániková. "Mám na preplatenie veci skoro za 3 000 eur a už sa dostávam do finančných problémov," komentoval Alexander Šipoš, podnikateľ.  

"Zvažujem zrušiť podnikanie skrz tieto naťahovačky. Ja ešte chodím, ale sú ľudia na vozíkoch a chodia po tom úrade a prosia," dodala Elena Plauterová, podnikateľka. Pani Júlia sa tešila, že konečne bude môcť byť pracovne medzi ľuďmi. Asistentovi platila odmenu a čakala na preplatenie odmeny z úradu prace. Podľa jej slov sa zistilo, že má neplatenú zmluvu s falšovaným podpisom riaditeľa a vôbec nebola v systéme. Už jej dlhujú 3 000 eur a nemá žiadne refundácie. 

"Sú to prostriedky EÚ pre zdravotne postihnutých a takýmto spôsobom sa prepásli peniaze. To neposkytuje Slovensko, ale Európska únia ten príspevok na asistenta, dopočul som sa, že aj na mojej zmluve je falošný podpis," povedal Šipoš. V ťažkej situácii je aj pani Elena. "Nám podnikanie štát znemožňuje, my máme viac starostí s úradom práce ako s podnikaním, štát chcel pomôcť týmto chorým ľuďom, aby sa začlenili do života, aby doma nesedeli, boli užitoční," sťažuje sa Elena Plautnerová, podnikateľka. 

"Zdôrazňujeme, že ide o mimoriadnu situáciu a individuálne zlyhanie, počkáme si na výsledky hĺbkovej kontroly," telefonovala Barbora Petrová, Tlačový a komunikačný odbor MPSVaR. Mária Hrehová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny povedala, že sa Ústredie s nevyplatením príspevkov pre asistentov intenzívne zaoberá. 

Ministerstvo školstva sa pustilo do fázy, kedy odborníci začnú posudzovať projekty na získanie eurofondov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy