Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Bývalý starosta kysuckej obce sa pred súdom priznal k mega podvodu
Zdielať na

Bývalý starosta kysuckej obce sa pred súdom priznal k mega podvodu

SVRČINOVEC / Bývalý starosta kysuckej obce Svrčinovec si vypočul rozsudok za to, že sa pokúsil o mega podvod. Pred sudcom Okresného súdu v Čadci sa priznal. Podľa obvinenia pre svoje nekalé zámery sfalšoval viaceré dokumenty.

Podľa obžaloby obchodoval v mene obce, aj keď na to nemal právo. Išlo pritom o obrovskú sumu peňazí. Pokúsil sa predať budovu, ktorá kedysi slúžila ako colnica na slovensko-českej hranici. Navyše si mal z pozície svojej funkcie požičať peniaze od zahraničnej firmy.

"Obvinený mal počas výkonu svojej funkcie spísať dve notárske zápisnice, na základe ktorých obec Svrčinovec v postavení dlžníka uznala svoj dlh voči dvom súkromným spoločnostiam," informovala  policajná hovorkyňa Jana Balogová. Jedna zápisnica bola vystavená na sumu 200 tisíc, druhú na sumu 250 tisíc. 

"Išlo o pôžičku cyperskej spoločnosti a o kúpnu zmluvu na budovu colnice, ktorú sme nikdy nevlastnili," povedala súčasná starostka obce Renáta Majchráková. 

Vraj použil aj falošné uznesenia, ktoré obecné zastupiteľstvo nikdy neschválilo. Jeho údajné machinácie priviedli dedinu do veľkých problémov. "Jedna exekúcia ešte stále nie je ukončená," dodala Majchráková. Obci tak hrozí, že môže prísť o zhruba 300 tisíc eur. 

"Juraj S. bol uznaný za vinného z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v štádiu prípravy, z prečinu sfalšovania a pozmeňovania verejnej listiny a z prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa," potvrdila hovorkyňa súdu Lenka Belavá.

Exstarostovi hrozí trest na desať až pätnásť rokov väzenia. Čadčiansky sudca mu však nadelil šesť rokov za mrežami. Rozsudok ale zatiaľ právoplatný nie je.

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy