Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po páde na telocviku 12-ročná žiačka zomrela. Súd rozhodol o trestoch pre lekárov
Zdielať na

Po páde na telocviku 12-ročná žiačka zomrela. Súd rozhodol o trestoch pre lekárov

BARDEJOV / V bardejovskej nemocnici zomrelo 12-ročné dieťa. Žiačka gymnázia v Giraltovciach, ktorá sa zranila pri páde na telocviku. Dievča utrpelo pri páde v škole vážne poranenie hlavy, čo spôsobilo masívne krvácanie a opuch mozgu. Kým to lekári v nemocnici zistili, bolo už na záchranu neskoro. Prípad sa stal už pred deviatimi rokmi a vo štvrtok ho Krajský súd v Prešove definitívne uzavrel.

Dvanásťročná školáčka skončila v bardejovskej nemocnici. Po páde pri športe opakovane zvracala a mala silné bolesti hlavy. Jej stav sa podľa rodičov už krátko po hospitalizácii rapídne zhoršoval, až postupne strácala vedomie. "Keď ich manželka urgovala, ich odpoveď bola nebojte sa, my vieme čo robíme," povedal otec nebohej školáčky Radoslav Oravec.

Lekári stav mladej pacientky pripisovali tomu, že v škole pravdepodobne prekonala epileptický záchvat. Až po niekoľkých hodinách, keď už strácala vedomie, jej urobili CT vyšetrenie. To odhalilo niečo oveľa vážnejšie - masívne krvácanie do mozgu. "Operácia už bola neskoro, už bolo také masívne krvácanie do mozgu, že už ju nemohli ani previezť," opísal otec.

"Jednoznačne znalci ustálili, že pri včasnom vykonaní CT vyšetrenia by sa zistilo, že došlo k poraneniu hlavy, ku krvácaniu hlavy na mozog. Obžalovaní skutočne nevyčerpali všetky možnosti, ktoré mali," uviedol predseda senátu Krajského súdu v Prešove. "Nechali ju ležať, nič nerobili, mala silný opuch mozgu, a to ju zabilo," povedal Oravec.

Dvoch lekárov, ktorí čelili obžalobe z prečinu usmrtenia, uznal už Okresný súd v Bardejove za vinných. Obom uložil pre pochybenia pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti peňažný trest vo výške 1000 eur. Krajský súd peňažný trest nepovažoval za dostatočný, a to hlavne pre závažnosť skutku a následkov, ktoré sú, žiaľ, nezvratné. Rozhodnutie Okresného súdu v Bardejove zrušil a obom lekárom vymeral podmienečné tresty. "Obžalovanému uložil trest vo výmere dvoch rokov s odkladom na dobu troch rokov a obžalovanej trest," povedala hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová.

"Včasnejší vykonaný zákrok, ktorý boli schopní vykonať po CT vyšetrení by bol zvýšil šance na prežitie," dodal predseda senátu Krajského súdu v Prešove.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy