Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tváre ich detí, či evidenčné čísla áut. Sledovaní novinári sa postupne dozvedajú, čo všetko je o nich v spisoch
Zdielať na

Tváre ich detí, či evidenčné čísla áut. Sledovaní novinári sa postupne dozvedajú, čo všetko je o nich v spisoch

BRATISLAVA / Tváre ich detí, evidenčné čísla áut a celý rad podrobností z denného života. Sledovaní novinári sa postupne oboznamujú s tým, čo zistili ľudia okolo Petra Tótha pre Mariána Kočnera. Práve Kočner si podľa bývalého šéfa kontrarozviedky Tótha ich sledovanie objednal. Hoci už aj politici hovoria o škandále, o menách zodpovedných zatiaľ nehovorí ani policajný prezident. Čaká sa na výsledky policajnej inšpekcie.

Jedným zo sledovaných novinárov je aj Marek Vagovič, v minulosti priamo nadriadený zavraždeného Jána Kuciaka. S fotografiami zo sledovania investigatívneho novinára sa Marek Vagovič oboznámil až po nahliadnutí do spisu a ako sám hovorí, nie je to nič príjemné: "Tam sú aj fotografie mňa s mojim synom, ako ho vodím do škôlky. Je tam fotografia auta, poznávacie značky, a to sú informácie, ktoré potenciálne mohli slúžiť aj páchateľom rôznej trestnej činnosti. Auto mohlo byť poškodené, mohli tam byť podstrčené drogy."

Na otázku, či existuje riziko, že sa niektorí zo sledovaných mohol stať obeťou zločinu, ako Ján Kuciak, policajný prezident Milan Lučanský reagoval: "Toto by som nechcel rozvíjať a ani rozprávať o tom. Tak, ako som povedal, počkajme si na záver vyšetrovania, lebo to, či by sa niekto stal alebo nestal, neviem potvrdiť a ani vyvrátiť."

A hoci Peter Tóth, ktorý svedčí proti Marianovi Kočnerovi, tvrdí, že išlo len o nejaké "paparazziovanie", ktoré napokon vykonávajú aj samotní novinári, Marek Vagovič toto prirovnanie rozhodne odmieta: "Samozrejme je to pre neho prijateľnejšia verzia, tváriť sa, že to bolo klasické paparazzovanie, nebolo. Ja som videl tie správy, to bola profesionálna práca, boli to zvodky pripomínajúce tajnú službu, respektíve políciu. A aj tá fotodokumentácia, to bolo zjavné, že to nerobil amatér mobilom, ale že mali dobrú techniku." 

"Je tenká hranica medzi tým paparazzovaním a sledovaním. Ide len o to, aký máte zámer a úmysel, na čo to chcete použiť,"  vyjadril sa na margo fotiek Milan Lučanský. 

Jedna vec je sledovanie novinárov pre Mariana Kočnera, iná lustrovanie 28 novinárskych mien za aktívnej účasti policajných príslušníkov. Policajná inšpekcia teraz preveruje viac ako 100 vstupov do policajných databáz. "Nepoznám výsledky, keby som ich poznal, tak ich určite bude vedieť aj pani ministerka. Keď to bude ukončené, tak budete určite o tom informovaní," dodal policajný prezident. "Teraz to naozaj tak vyzerá, že vedenie polície má čo tajiť. Trvá to dlho a nevieme prakticky nič," podotkol investigatívny novinár Marek Vagovič. "Ak sa tak dialo mimo zákonných procedúr, tak je to niečo, čo nemôžeme akceptovať. Ak je prístup k informáciám použitý na nekalé účely," povedal Peter Pellegrini, predseda vlády .

Zdá sa, že vládni činitelia už začínajú riešiť aj ochranu novinárov, teda situácie, keď im niekto zasiahne do osobnostných práv. "Nemám žiadnu istotu a vždy, keď vychádzam z budovy, tak sa okolo seba obzerám," dodal Marek Vagovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy