Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pacient napadol sanitárku urgentného príjmu, nemocnica podala oznámenie
Zdielať na

Pacient napadol sanitárku urgentného príjmu, nemocnica podala oznámenie

ŽILINA / Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina podala na okresnú prokuratúru oznámenie o podozrení zo spáchania trestného činu v súvislosti s pacientom, ktorý verbálne a neskôr aj fyzicky napadol sanitárku urgentného príjmu.

Ako ďalej informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková, pacienta do nemocnice priviezla sanitka a napriek tomu, že už od začiatku bol veľmi agresívny a nespolupracoval, zdravotníci robili maximum, aby mu mohli ošetriť jeho zranenie. Muž však vulgárne napádal prítomných zamestnancov nemocnice a následne päsťou udrel sanitárku pod oko. V priebehu čakania na privolanú policajnú hliadku naďalej z lôžka pokračoval v slovných útokoch i na ostatných prítomných ľudí na urgentnom príjme a podarilo sa mu uvoľniť ochrannú fixáciu nôh. Pri ďalšej snahe sanitárky situáciu upokojiť ju dotyčný muž kopol do ramena takou silou, že ju odhodilo do priľahlých dverí.

Podľa generálneho riaditeľa žilinskej nemocnice Igora Stalmašeka však nejde o ojedinelý prípad. "Naši zdravotníci pracujú na urgentnom príjme pod veľkým tlakom, v náročných podmienkach, kedy sú pravidelne slovne napádaní a čo je horšie, i fyzicky. Ide predovšetkým o sociálne slabších pacientov, bezdomovcov, opitých ľudí, ktorí nepoznajú mieru a útočia na svoje okolie. A keďže u nás úplne absentujú záchytky, v noci, cez víkendy, sviatky sú na urgente ako doma,“ povedal. Sanitár, sestra či lekár sa tak podľa riaditeľa v snahe pomôcť stávajú často terčom vulgárnych nadávok, vyhrážok alebo dokonca násilia. V takýchto prípadoch je na urgentný príjem okamžite privolaná polícia, ktorá pomáha zdravotníkom pri starostlivosti o pacienta. "Ten však väčšinou ostáva na expektačnom lôžku, takže pracovníci sú stále obozretní a okrem stráženia jeho životných funkcií, musia strážiť aj svoje vlastné zdravie,“ doplnil.

V súvislosti s problémom na urgentnom príjme pripomína nemocnica aj blížiace sa veľkonočné sviatky. "Vlani sme na urgente ošetrili od Veľkého piatka do Veľkonočného pondelka viac ako 400 pacientov a opäť sme bojovali s alkoholom, no nielen u dospelých. Situácia je neúnosná a naši zdravotníci nemôžu neustále suplovať chýbajúce záchytky na úkor ich psychického a fyzického zdravia,“ uzavrel Stalmašek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy