Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V komunikácii medzi Šufliarskym a Kočnerom sa spomína Dobroš i vražda topoľčianskeho podnikateľa
Zdielať na

V komunikácii medzi Šufliarskym a Kočnerom sa spomína Dobroš i vražda topoľčianskeho podnikateľa

BRATISLAVA / Z uniknutých sms medzi bývalým námestníkom Generálnej prokuratúry Petrom Šufliarskym a Marianom Kočnerom vyplýva, že komunikovali aj o mužovi, ktorého nazývali Dobroš. Témou ich komunikácie pred deviatimi rokmi bola aj mafiánska vražda. Išlo o topoľčianskeho podnikateľa, ktorého krátko po prepustení z väzby popravili.

K tejto téme ešte dodávame, že Rada prokurátorov vyjadrila znepokojenie z kontaktov vedúcich prokurátorov generálnej prokuratúry s osobami podozrivými zo závažnej trestnej činnosti, o čom informoval Denník N. Rada prokurátorov sa od podobných kontaktov a praktík dištancuje a vyzýva generálneho prokurátora, ak získa vedomosť o ďalších vedúcich prokurátoroch s podobnými kontaktmi, aby ich odvolal, píše sa v stanovisku zverejnenom na stránke generálnej prokuratúry.

Ide o prípad, ktorý TV JOJ sledovala veľmi podrobne. Jozef Míšenka bol topoľčiansky podnikateľ, ktorý sa pýšil vplyvom v polícii, na súdoch aj na prokuratúre. V roku 2010 sa pokúšal dostať z väzby, v ktorej bol pre ekonomickú trestnú činnosť. Dozorujúci prokurátor ho pustiť nechcel, no nakoniec sa v lete von dostal. Po intervencii generálnej prokuratúry. Do necelého mesiaca od prepustenia na slobodu ho miestne podsvetie verejne popravilo.

Už vo februári tohto roka TV JOJ upozornila, že za prepustením Jozefa Míšenku mohlo byť korupčné konanie niekoho, komu na tom záležalo. Minimálne v zápisnici o hlavnom pojednávaní Okresného súdu v Topoľčanoch sa píše, že Míšenkovi z väzby mal pomôcť Dobroslav Trnka. Ten pre TV JOJ vo februári poslal len strohú reakciu. Teraz ale o podozrivom prepustení Jozefa Míšenku nasvedčujú aj Kočnerove sms, ktoré posielal v roku 2017 vtedajšiemu námestníkovi Petrovi Šufliarskemu. Koncom marca ich Šufliarsky sám zverejnil v TA3.

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka na otázky týkajúce sa komunikácie pre TV JOJ nereagoval. Šufliarsky tvrdí, že s Kočnerom o Mišenkovi a jeho prepustení z väzby nekomunikoval. "Trestnú vec osoby J.M. som ako prokurátor GP SR nemal pridelenú na vybavenie, preto sa neviem vyjadriť k Vašim tvrdeniam o ohrození života J.M., k okolnostiam prepustenia J.M. z väzby na slobodu, ani k trestnému stíhaniu J.M. Obsah komunikácie, ktorú inicioval M.K. vo vzťahu k mojej osobe si nepamätám. Kategoricky vylučujem, že by M.K. alebo iná osoba, počas môjho výkonu funkcie prokurátora alebo vedúceho prokurátora, odo mňa niekedy chcela prepustenie nejakého obvineného z väzby na slobodu," uviedol Šufliarsky.

Kočner v sms, ktoré písal Šufliarskemu o Míšenkovi a Trnkovi, poslal aj link na web noviny.sk, na ktorom sme zverejnili článok o pozadí Míšenkovej vraždy. TV JOJ zistila, že aj strýko zavraždeného, Viliam Míšenka ho na údajné podozrivé konanie vtedajšieho generálneho prokurátora v prípade Jozefa Míšenku upozornil podnetom už v roku 2015. Šufliarsky dopoludnia uviedol, že si na takýto podnet nepamätá.

Pre uniknuté esemesky medzi ním a Kočnerom už podal trestné oznámenie. "Vzhľadom na to, že je táto vec v štádiu trestného oznámenia je vyhodnocovaná samostatne, nie je momentálne pridelená k žiadnemu spisu," povedal hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Otázkou ostáva či sa vyšetrovacie orgány okrem úniku sms komunikácie zaoberajú aj jej obsahom. 

Pozrite si archívnu reportáž o smskách medzi Petrom Šufliarskym a Marianom Kočnerom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy