Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nebezpečná bomba na poli. Do terénu okamžite vyrazili pyrotechnici
Zdielať na

Nebezpečná bomba na poli. Do terénu okamžite vyrazili pyrotechnici

MAŤOVSKÉ VOJKOVCE / Za obcou Maťovské Vojkovce neďaleko hranice s Ukrajinou našiel miestny poľnohospodár nebezpečnú muníciu. Išlo o leteckú bombu z obdobia druhej svetovej vojny, ktorá vážila sto kilogramov. Do terénu okamžite vyrazili policajné zložky vrátane pyrotechnikov. Tí rozhodli o jej prevoze na bezpečné miesto.

Traktorista pri práci na poli našiel bombu z druhej svetovej vojny. Na miesto ihneď privolal policajtov. "Táto bomba bola poľnohospodármi vytiahnutá zo zeme. Nie je poškodená, ale je na nej vidieť, že sa tie mechanizmy cez ňu prevalili," uviedol Ján Pustelník, pyrotechnický inšpektor KEÚ PZ MV SR. "Povedali mi, že našli tu bombu. Aj pred tým tam našli, to pomaličky vyjde zo zeme ako železo," povedal miestny obyvateľ. 

​Pyrotechnici po obhliadke zistili, že ide o starú leteckú muníciu ruskej výroby, ktorá váži až sto kilogramov. Z bezpečnostných dôvodov sa však rozhodli, že na mieste ju neodpália. Ležala totiž na poli, ktoré sa nachádza blízko hranice s Ukrajinou. "Pri likvidácii na mieste by došlo k rozletu črepín až do jedného kilometra a následnému poškodeniu nejakých budov, alebo väčším škodám," informovala Polícia Slovenskej republiky  prostredníctvom sociálnej siete. 

Každý takýto nález z druhej svetovej vojny predstavuje reálnu hrozbu pre obyvateľov. Pyrotechnici preto zámerne naplánovali jej prevoz až po desiatej hodine večer z dôvodu nízkej hustoty premávky. "Preto sa bude transport vykonávať v nočných hodinách, aby sa eliminovala možnosť nebezpečenstva prevozu na maximálnu možnú mieru," objasnil Ján Pustelník. 

Muníciu, ktorá obsahovala až 32 kilogramov trhaviny naložili pyrotechnici na hasičské vozidlo. Jej prevoz sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Dnes v skorých ranných hodinách mala byť zneškodnená vo vojenskom priestore vo Valaškoviach.

V budove Okresného súdu v Trnave nahlásili bombu. Na miesto okamžite vyrazili všetky záchranné zložky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy