Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nové pravidlá policajných lustrácií by mali byť už nepriestrelné
Zdielať na

Nové pravidlá policajných lustrácií by mali byť už nepriestrelné

BRATISLAVA / Policajné lustrácie, teda vyhľadávanie osobných informácií v policajných databázach, budú mať nové pravidlá. Policajný prezident Televízii JOJ prezradil, že ich príprava je už tesne pred koncom. Nemali by sa tak opakovať situácie, keď policajné vedenie lustrovalo 28 novinárov. Medzi nimi aj Jána Kuciaka. Informácie z databáz pritom mohli pomôcť práve vrahom. Kto a prečo novinárov lustroval aktuálne preveruje policajná inšpekcia.

"Inšpekcia ministerstva vnútra na jednotlivých prípadoch intenzívne pracuje," to je presne mesiac staré vyjadrenie. Ministerka vnútra Denisa Saková ale zatiaľ neobdržala žiadne výsledky ani priebežné informácie. 

Kým policajná inšpekcia preveruje svojich kolegov, ktorí lustrovali 28 novinárov, policajné vedenie pracuje na nových lustračných pravidlách, aby sa už podobné situácie neopakovali.

Novinky v lustrácii 

Samotný policajný prezident hovorí, že lustračné novinky sú tesne pred finále. "Jasné, to už je spracované aj nariadenie nové, kde mám zatiaľ spracované opatrenia, ktoré nebudú mať nejaké finančné náklady, ale potom mám pripravené veci, ktoré budem riešiť aj nejaké náklady," vyjadril sa pre TV JOJ policajný prezident Milan Lučanský. 

"Pri tých sofistikovanejších opatreniach budeme mať aj nejaké zásahy do informačných systémov, možno ako majú nadriadení postupovať, je to taký celý systém, ktorý treba nastaviť," pridáva sa Saková. 

Polícia sa o podrobnosti podeliť nechcela. Na novinky však čaká aj opozícia. Sprísnenie pravidiel víta aj Jaroslav Naď, expert OĽANO pre oblasť obrany. "Sprísnenie lustračného systému a rovnako tak aj sprísnenie kontroly po lustráciách je žiadúce a je na čase, že sa k tomu ide pristúpiť." Po novom má byť jasné, kto a za akých okolností sa môže "prehrabávať" v kope osobných údajov o konkrétnych osobách.

Podozrivé pridelenie 

Lustrácie novinárov mali prilepiť k prípadu poslaneckého asistenta Rybaniča, ktorý mal nakúkať do účtov Roberta Kaliňáka. Rajtár teda tvrdí, toto musí končiť. "Nebude sa dať pod zámienkou toho, že chceme spraviť nejakú jednu lustráciu, v rámci nejakého prípadu, tak pod tou zámienkou spraviť 28 lustrácií, ktoré s tým absolútne nesúvisia," hovorí Jozef Rajtár (SaS).

Ako sa nové pravidlá osvedčia v praxi, si možno bude môcť Milan Lučanský overiť priamo z prvej ruky. Práve on by totiž podľa kuloárnych informácií mohol zvíťaziť v súťaži o post nového policajného prezidenta.

Pozrite si súvisiacu reportáž, keď najavo vyšlo, že polícia lustrovala novinárov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy