Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nadobro koniec s plastami. Je nutné ich ale nahradiť
Zdielať na

Nadobro koniec s plastami. Je nutné ich ale nahradiť

BRATISLAVA / Európsky parlament tento týždeň odhlasoval zákaz používania jednorazových plastov v únii. Týka sa to konkrétnych produktov ako sú slamky, vatové tyčinky, plastové taniere, poháre a príbory, ale napríklad aj polystyrénových krabičiek na jedlá.

Členské krajiny majú teraz dva roky na to, aby ten zákaz zaviedli do praxe. Naše ministerstvo životného prostredia hovorí, že už dávno na takýchto opatreniach pracuje.

"Urobili sme viacero krokov, napríklad sme už spoplatnili ľahké plastové tašky, prijali sme program predchádzaniu vzniku odpadu na roky 2019-2025 , ktorý už schválila vláda a v ňom je mnoho krokov, ktorými chceme ísť k tomu, aby táto krajina bola bez plastov, v resp bez zbytočných plastov," povedal hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák.

Plasty však bude treba niečím nahradiť. Jedno z možných riešení ponúkajú aj naši vedci zo Slovenskej technickej univerzity. Už niekoľko rokov pracujú na vývoji bioplastov, ktoré sa v prírode rozkladajú. A zdá sa, že je to na dobrej ceste. V týchto dňoch rokujú s nemeckými partnermi, s ktorými by mohli rozbehnúť ich výrobu.

"Pevne veríme, že sa nám to podarí špeficikovať. Koncom tohto roka alebo začiatkom budúceho by sa mala inštalovať jednotka na priemyselnú výrobu našich bioplastov, či už prvej alebo druhej generácie," uviedol Pavel Alexy, z ústavu polymérnych materiálov FCHPT STU BA. Tieto slovenské bioplasty sú vyrobené z rastlinných materiálov alebo produktov mikroorganizmov. Tie najlepšie sa v komposte dokážu rozložiť za 50 až 90 dní, do troch mesiacov po nich nezostane ani stopy.

Samozrejme, v porovnaní s bežnými plastmi, ktoré sa vyrábajú z ropy, sú drahšie, ale nie je to také dramatické. "Máme to nakalkulované tak, že pri tenkých vreckách, fóliách a obaloch by to malo byť porovnaní s ropnými plastmi niekde medzi 1,3 až 1,8 eur čiže od 30 do 80 percent drahšie. Nie sú to teda násobky, je to len o niečo," vysvetlil Alexy. 

Nový zákaz jednorazových plastov sa týka konkrétnych výrobkov. Fľaše, potravinárske obaly a milióny ďalších plastových vecí, zostávajú. U nás sa však už riešia aj plastové fľaše. Chystá sa zavedenie ich zálohovania. "Naposledy niekedy pred týždňom už tento zákon prešiel cez medzirezortné pripopmienkové konanie, a schválila ho aj legislatívna rada vlády. Treba podotknuť, že ten zákon je pripravený, teší sa veľkej podpore, čo nás veľmi milo prekvapilo na ministerstve," dodal hovorca ministerstva. 

Zálohovanie PET fliaš

Predpokladaná minimálna suma zálohy by mala byť 12 centov pri PET fľaši a 10 centov za plechovku. Ministerstvo životného prostredia zdôrazňuje, že ide o poplatok, ktorý sa zákazníkovi vráti.

"A teda zaplatí zálohu, keď si berie PET fľašu a keď ju vráti spať, tak si aj vráti tých 12 centov, a to je aj veľmi spravodlivý systém, lebo ak sa aj nejaký zákazník rozhodne, že to nevráti späť, že sa mu nechce a zahodí to, tak ten čo ju zdvihne zo zeme a vráti, tak ten dostane za to tu zálohu späť," uviedol Ferenčák. Celkom paradoxné pritom je, že práve PET fľaše sú v podstate jediné plasty, ktoré sa dajú recyklovať. My síce môžeme dôkladne vyseparovať každý kúsok plastu v domácnosti, ale skutočný druhý život dostanú len PET fľaše.

"Chvalabohu, existuje textilný priemysel. To je jediná šanca pre PET fľaše. PET je polyester, z ktorého sa dajú robiť vlákna, či už technické alebo iné, a ten sa spotrebuje. Ten ostatný plast, najmä ropný, je bez šance na ďalšie spracovanie," povedal Alexy. A tak všetok ostatný plast nemá využitie. Používajú ho napríklad cementárne ako palivo. Ide o problém, ktorý vyrieši len zavedenie nových materiálov alebo zavedenie bioplastov. A je viac ako isté, že to ešte pekných pár rokov potrvá.

Treba ešte dodať, že na Slovensku by sa zálohovanie PET fliaš malo uviesť do praxe v roku 2020 a to s dvojročným prechodným obdobím.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy