Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Unikátna transplantácia. Žena pozitívna na HIV darovala obličku
Zdielať na

Unikátna transplantácia. Žena pozitívna na HIV darovala obličku

ATLANTA / Tridsaťpäťročná Nina Martinez sa stala prvým HIV pozitívnym človekom, ktorému dovolili darovať obličku. Lekári sa predtým domnievali, že pre takéhoto pacienta je to priveľké riziko. Históriu prepísal doktor Dorry Segev v nemocnici v americkej Atlante.

Operácia prvá svojho druhu sa uskutočnila v Nemocnici Johnsa Hopkinsa v meste Baltimore. Doktor, ktorý operáciu viedol, sa obával, že obličky by mohol poškodiť samotný vírus, ale aj lieky. Neskôr ale výskumom dospel k záveru, že zákrok môže byť bezpečný pre darcu aj príjemcu.

"Museli sme dokázať, že istí ľudia s HIV môžu byť na darcovstvo orgánu dostatočne zdraví a žiť len s jednou obličkou," informoval šéf operačného tímu Dorry Segev.

​Lekársky tím sa zhodol v tom, že táto operácia by mala presvedčiť verejnosť, aby sa na HIV začala pozerať inak. Darkyňa Nina Martinezová sa po operácii cíti dobre. Príjemcom je osoba, ktorá je tiež nakazená vírusom HIV, ale podľa nemocnice je v poriadku a oblička funguje výborne.

"Je mi dobre, som len krátko po operácií a už môžem chodiť. Som rada, že som práve ja mohla niekomu darovať obličku," povedala Nina. Podľa lekárov ide o ďalší významný prelom vo vývoji liečby HIV. V Británii sa nedávno podarilo transplantáciou kostnej drene zbaviť ďalšieho pacienta vírusu HIV. Ten aj po vysadení liekov nevykazuje žiadne znaky vírusu. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy