Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Humenčan sa snažil obmäkčiť súd, že nepredával pervitín, ale soľ a lieky na tlak
Zdielať na

Humenčan sa snažil obmäkčiť súd, že nepredával pervitín, ale soľ a lieky na tlak

HUMENNÉ / Chcel byť šikovnejší ako policajti, a tak všetky drogy, ktoré mal pri sebe, zjedol. Teraz sa na súde bráni, že odberateľom nepredával pervitín, ale ako drogy speňažil soľ či lieky na tlak. Vynaliezavý Humenčan však polícii cez rozum neprešiel a ani súd jeho obhajobe neuveril. Na dlhé roky ho poslali za mreže.

Kukláči muža odviedli priamo z paneláku, kde dovtedy býval a na slobodu sa už nedostal. Na súd ho priviedla eskorta. Pri domovej prehliadke mu našli pervitín a podľa obžaloby ho mal predávať v Humennom a okolí viacerým osobám.

On sa však bránil, že kupujúcich klamal a namiesto pervitínu im predal aj soľ či lieky na tlak. Aj to je však problém. "Všetky tieto lieky patria medzi psychotropné látky. Vo všeobecnosti môže dôjsť k poškodeniu zdravia spôsobené zástavou dýchacieho centra, ovplyvnením pozornosti a podobne," vraví Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárskej komory.  

K tomu, že on sám je užívateľ, sa priznal, no poprel, žeby drogy predával iným osobám. "Užívam pervitín dlhé roky. Väčšinou ma dotovala rodina, keď už to bolo ťažko, tak som išiel aj do práce," priznal obžalovaný Ján. Susedia si však po jeho zadržaní vydýchli: "Tí feťáci boli všade či na schodoch spali, pod dverami spali, v noci mi klopali na dvere, to bolo nenormálne, riadny strach." 

Muž bol pred drogy stíhaný aj v minulosti a snažil sa urobiť všetko pre to, aby problémy so zákonom nemal. Pri jednej z osobných prehliadok drogy, ktoré mal pri sebe, okamžite zjedol. Následne si zavolal záchranárov a tí ho do nemocnice priviezli v intoxikovanom stave.

Za obzvlášť závažný zločin drogovej trestnej činnosti mužovi hrozilo väzenie až na 15 rokov. Senát mu napokon vymeral oveľa nižší trest. Skutok prekvalifikovali na zločin. "Za to sa odsudzuje na trest odňatia slobody v trvaní 5 rokov nepodmienečne. Súd nezistil ani jednu poľahčujúcu okolnosť, pretože sa ani nepriznal, ani neoľutoval, ani nebol nápomocný," uviedol predseda senátu Ivan Daňo. 

Aj keď sa Ján vzdal práva na odvolanie, vymeraný trest sa videl nedostatočný prokurátorovi. Rozhodovať teda bude krajský súd.

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy