Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Súd odsúdil troch policajtov, ktorí v civile a opití brutálne napadli Lukáša
Zdielať na

Súd odsúdil troch policajtov, ktorí v civile a opití brutálne napadli Lukáša

SKALICA / Pribudli ďalšie čierne ovce v policajnom zbore. V kauze troch policajtov zo Skalice, ktorí mali v civile a opití napadnúť Lukáša z obce Trnovec, totiž padol verdikt. Okresný súd v Skalici sa s dôvodmi obžaloby stotožnil a všetkých troch odsúdil.

"Okresný súd Skalica vydal dňa 8. marca 2019 trestný rozkaz, na základe ktorého uznal obvinených za vinných z prečinu výtržníctva spolupáchateľstvom," uviedla hovorkyňa krajského súdu Jana Kondákorová. 

Táto kauza sa prevalila prostredníctvom listu, v ktorom jeho autorka písala, že išlo o mimoriadnu surovosť. Nasledovali ale turbulencie. Prokurátor v Trnave totiž túto vec najskôr posúdil len ako priestupok. To ale zmietla zo stola Generálna prokuratúra, podľa ktorej išlo jednoznačne o trestný čin. "Podstata skutku mala spočívať vo fyzickom útoku príslušníkov policajného zboru proti poškodenému Lukášovi V.," uviedol vtedy prokurátor Peter Šufliarsky. 

Tresty pre policajtov

A rovnako to vyhodnotil aj senát súdu. "Dvom obvineným súd uložil peňažný trest vo výške 700,- eur a pre prípad, že by výkon peňažného trestu mohol byť úmyselne zmarený aj náhradný trest odňatia slobody v trvaní 3 mesiace," informovala Kondákorová. 

Horšie dopadol Boris V., ktorý je teraz už expolicajt. "Obvinenému B. V. uložil trest odňatia slobody vo výmere 4 mesiace s podmienečným odkladom so skúšobnou dobou na 1 rok."

Podľa expertky na trestné právo Lucia Kurilovskej, trest by mal plniť aj generálny preventívny charakter: "To znamená, že práve u príslušníkov policajného zboru, ktorí skôr majú byť príkladom v správaní sa, tak by tie tresty mohli byť vyššie."

Brutálny útok 

K skutku podľa prokuratúry došlo ešte v decembri 2016 pred reštauráciou v Skalici na Vajanského ulici. Autorka listu napísala TV JOJ aj preto, aby bol skutok potrestaný. Bála sa totiž, že sa tak nestane. Tvrdí, že bezbranný mladík sa presile mužov nedokázal ubrániť. "Boris V. ho päsťou udrel, pričom Lukáš spadol na zem a tam ho Martin U. ešte kopol a Michal S. po ňom kričal, že ho zabije a sácal neustále do Lukáša," stálo v liste. 

Na tomto prípade je zvláštne aj to, že útok bol ohlásený na linke 158. Odtiaľ sa to na Inšpekciu rezortu vnútra už ale nedostalo. Čo potvrdil aj sám rezort vnútra. Pritom je to striktným pravidlom. Rozsudok v tejto veci ale ešte nie je právoplatný a proti nemu ešte môžu podať odpor.

Dvaja policajti sú pritom v práci stále aktívni. Tretí bol už zo služobného pomeru uvoľnený. V minulom roku čelili disciplinárnemu konaniu, ktorého výsledkom bolo zníženie funkčného platu. "Adekvátne personálne opatrenia prijmeme ihneď, akonáhle budeme mať v rukách právoplatné rozhodnutie súdu," vyjadrila sa policajná hovorkyňa Mária Linkešová. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy