Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Vodiči, pozor. Pneumatiky na autách ešte neprezúvajte
Zdielať na

Vodiči, pozor. Pneumatiky na autách ešte neprezúvajte

BRATISLAVA / Začína sa jar a niektorí vodiči už začali s prezúvaním zimných pneumatík na letné. Dopravný analytik, pneuservisy či meteorologička ale varujú, aby sa radšej neponáhľali. Kedy je teda správny čas na prezúvanie pneumatík?

Vodiči už začali pomaličky prezúvať, no je to individuálne, závisí to najmä od počasia. Podľa meteorologičky Miriam Jarošovej z Najlepšieho počasia sa to napríklad severu Slovenska určite netýka. V najteplejších lokalitách Slovenska nás čaká v najbližších dňoch teplé jarné počasie, od 18-20 stupňov. Netreba zabúdať ale na blížiaci sa bláznivý apríl. Dopravní experti ako aj chlapi zo servisu odporúčajú nejaký ten týždeň ešte predsa len počkať. "Ja by som ešte podržal na aute tie zimné pneumatiky, veľký rizikový faktor je práve v tých ranných hodinách, v lesných úsekoch alebo popri vodných tokoch, kde ešte stále tá vozovka môže namŕzať," vyjadril sa dopravný expert Maroš Palesch. 

Slovenská legislatíva hovorí jasne - pokiaľ máme na vozovke súvislú vrstvu snehu alebo ľad musíme mať zimné pneumatiky. A práve spomínaná snehová nádielka nás totiž ešte prekvapí. A to vraj čoskoro - po teplom víkende. "V taký utorok a v stredu sa na severe nášho územia opäť objaví sneh alebo dážď so snehom a ochladí sa," poznamenala meteorologička Miriam. 

V zahraničí sa riaďte podľa dátumu

Ak chcete vycestovať do zahraničia - napríklad do Rakúska či do Česka, prezutie pneumatík určuje presný termín. "V prípade Rakúska je to do 15. apríla , ale len na súvislej vrstve snehu a ľadu, samozrejme ak spôsobíte nehodu na letných pneumatikách, pripravte sa na náhradu škôd, no pripravte si ešte aj 5000 eur na pokutu," upozornil Palesch.

U našich českých susedov by ste mali jazdiť na zimných gumách do 31 marca. "A tak isto hlavne pozor v úsekoch, kde sú vyznačené dopravnými značkami , že je nutné použiť zimné pneumatiky alebo reťaze," poznamenal. Ak prezujete príliš skoro, no v dôsledku zmeny počasia dôjde k nehode, postoj poisťovne vás môže zaskočiť. "Poisťovňa môže buď znížiť alebo úplne odmietnuť poistné plnenie," vyjadrila sa hovorkyňa polície Lucia Muthová. Pneuservisy preto ešte odporúčajú niekoľko dní počkať. 

Je dobré mať celoročné pneumatiky? Pozrite si reportáž a zistíte viac:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy