Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Bašternák nastúpil na výkon trestu. Luxus vymenil za 3,5 metra štvorcového
Zdielať na

Bašternák nastúpil na výkon trestu. Luxus vymenil za 3,5 metra štvorcového

BRATISLAVA / Ladislav Bašternák podľa informácií TV JOJ v piatok ráno nastúpil na výkon trestu do väzenia. Krajský súd v Bratislave vo štvrtok potvrdil rozsudok päť rokov väzenia, ktorý dostal v novembri na Okresnom súde Bratislava II za daňové podvody. Bašternák sa musel podrobiť nielen osobnej, ale aj zdravotnej prehliadke.

"Osoba právoplatne odsúdená na trest odňatia slobody vo výške päť rokov sa v piatok dopoludnia dostavila do Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave," uvádza na sociálnej sieti Policajný zbor.

Zväz väzenskej a justičnej stráže pre TV JOJ uviedol, že nemajú kompetenciu na to, aby informovali o tom, či Bašternák nastúpil do väzenia a ani kam ho eskortujú. Potvrdil to ale jeho právny zástupca. "Podľa mojej informácie klient nastúpil na výkon trestu o 9:02," uviedol advokát Ladislava Bašternáka Peter Filip.

Čo ho čaká vo väzení?

Odsúdený je povinný po prijatí podrobiť sa osobnej prehliadke, lekárskej prehliadke, hygienickým, protiepidemickým opatreniam a zdravotným výkonom. Prihlásil sa v Justičnom paláci a zatiaľ nie je jasné, do ktorého ústavu bude potom umiestnený, možností je totiž viac.Podnikateľ zvyknutý na luxus bude mať odteraz nárok na najmenej 3,5 metra štvorcového ubytovacej plochy, jednoduchú posteľ, uzamykaciu skrinku a stoličku. So spolubývajúcimi, ktorých počet nie je stanovený, sa bude deliť o stôl a v izbe musia mať odsúdení aj rozhlas a elektrické osvetlenie.

"O tom (do ktorého ústavu sa odsúdený následne umiestni) rozhoduje Generálne riaditeľstvo zboru podľa stupňa stráženia, dĺžky trestu, závažnosti trestnej činnosti, veku, zdravotného stavu, vzdelania, kvalifikácie a psychologického vyšetrenia osobnosti," uvádza sa v stanovisku Zväzu väzenskej a justičnej stráže.

Ladislavovi Bašternákovi uložil súd trest na päť rokov odňatia slobody vo väzení s minimálnym stupeňom stráženia, zákaz podnikania na päť rokov a takisto mu podľa rozhodnutia súdu prepadne majetok. Rozsudok je právoplatný.

Bašternák sa na štvrtkové pojednávanie nedostavil a požiadal o konanie v neprítomnosti. "Ospravedlnil sa a dal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti," vyjadril sa vo štvrtok jeho obhajca. Bašternák sa v písomnom odvolaní obhajoval, že takmer dvojmiliónovú vratku DPH daňovému úradu vrátil. Teda prejavil účinnú ľútosť a mal by byť preto oslobodený. 

Prokurátor žiadal prepadnutie Bašternákovho majetku, faktom ale je, že keďže ho prokuratúra nezablokovala, Bašternák sa väčšiny nehnuteľností zbavil. Prepísal ich napríklad na manželku. Bašternák sa v novembri priznal k daňovým podvodom. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy