Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Monitorovací náramok nie je väzba. Do výšky trestu sa neráta
Zdielať na

Monitorovací náramok nie je väzba. Do výšky trestu sa neráta

POPRAD / Na Slovensku žije viacero obvinených, ktorým sudcovia nahradili väzbu takzvaným náramkom a sú tak nepretržite sledovaní. Takto čakajú na svoje tresty a mnohí sú presvedčení o tom, že obdobie s náramkom na nohe sa im započíta do výšky trestu, tak ako väzba. Medzi nich patrí aj obžalovaný Martin.

Martin bol pol roka vo väzbe, no v novembri minulého roka ho krajský súd prepustil s obmedzeniami, vrátane nosenia náramku. "Nemôžem ani vyjsť na vzduch poriadne sa prejsť. Mám obmedzenia, ktoré mi dosť zasahujú do slobody," povedal Martin. Vo väzbe mohol telefonovať iba na nahlásené čísla, mal obmedzené sledovanie televízie, žiadny internet, návštevy povolené iba raz do mesiaca a musel dodržiavať iba časový režim. 

Teraz síce môže sledovať televíziu či byť na internete, no podľa jeho slov sa o slobode hovoriť nedá. "Môžem sa zdržiavať iba v byte, nemôžem chodiť von. Mám dcéru, nemôžem za ňou chodiť, kedy chcem. Musím sa vždy prispôsobovať tomu, kedy oni prídu za mnou. Mám možnosť požiadať si o rozšírenie, no nikto ma nechce kvôli náramku zamestnať," uviedol Martin. Pre tieto obmedzenia bol Martiny presvedčený o tom, že obdobie s náramkom na nohe sa bude započítavať do výšky trestu, tak ako väzba. Keď sa na to opýtal, jednoznačnú odpoveď nedostal. 

Obmedzenie slobody s náramkom a vo väzbe sú v takýchto prípadoch dva rozdielne pojmy. "Keď je väzba nahradená akýmkoľvek iným spôsobom podľa trestného poriadku, tak nie je obmedzená osobná sloboda a vychádzajúc z toho nie je možné započítať väzbu, ktorá bola nahradením," uviedla expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Odpovede Martina nepotešili. Je síce rád, že na rozhodnutie nečaká za mrežami, no je smutný z toho, že jeho obmedzenia slobody nebudú brané do úvahy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy