Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Úrad inšpekčnej služby začal preverovať Gašparove tvrdenia o lustrácii novinárov
Zdielať na

Úrad inšpekčnej služby začal preverovať Gašparove tvrdenia o lustrácii novinárov

BRATISLAVA / Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar v rozhovore pre televíziu JOJ uviedol, že lustrovanie Jána Kuciaka sa týkalo kauzy Rybanič. Dodal, že pre túto kauzu bolo lustrovaných aj ďalších približne dvadsať novinárov. Policajné prezídium situáciu nechce komentovať. Podľa vyjadrenia hovorcu lustrovanie nie je možné potvrdiť ani vyvrátiť.

"Získavanie informácií operatívnych pracovníkov z informačných systémov využívaných Policajným zborom pri operatívno-pátracej činnosti nie je možné ani potvrdzovať, ani vyvracať, nakoľko podľa zákona o Policajnom zbore ide spravidla o utajovanú činnosť. Preto sa z taktických dôvodov ku konkrétnym otázkam nie je možné vyjadriť," uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka. 

Televízia JOJ sa pýtala na to, pre aké dôvody boli lustrovaní novinári v tak rozsiahlom množstve a pri akých trestných veciach polícia lustruje novinárov. Policajné prezídium taktiež odmietlo konkretizovať mená novinárov a z akých sú redakcií. 

Úrad inšpekčnej služby začal preverovať Gašparove tvrdenia o lustrácii novinárov. Informáciu televízii JOJ potvrdil Petar Lazarov z tlačového odboru ministerstva vnútra s tým, že inšpekčná služba sa bude prípadom zaoberať a preverovať ho. 

O Gašparove tvrdenie sa zaujíma aj bývalá prokurátorka Eva Mišíková. Momentálne pôsobí ako advokátka a v spore zastupovala aj Filipa Rybaniča. Ten prezradil údaje z Kaliňákovho bankového účtu čím spustil politickú kauzu podozrenia na korupciu politikov. "Nevidím dôvod, aby došlo k lustrácii v tejto trestnej veci dvadsiatich novinárov práve pre túto skutočnosť," uviedla Mišíková. 

"V tomto prípade sa osobne domnievam, že tu absentuje dôvod zisťovania osobných údajov," dodala Mišíková. Podľa Gašpara lustrovanie bolo na pokyn vyšetrovateľa. To by znamenalo, že v prípade Rybanič bolo začaté trestné stíhanie vo veci alebo dokonca vznesené obvinenie konkrétnej osobe. 

Mišíková si myslí, že novinári, ktorí boli lustrovaní by mali zvážiť trestné oznámenie. O prípad by sa mala začať zaujímať aj prokuratúra. "A dať preskúmať tento postup vyšetrovateľa, ak zodpovedá skutočnosti, že on dal vo veci Filipa Rybaniča lustrovať takýto počet novinárov," dodáva Mišiková. ​

​Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar v pondelkovom rozhovore pre televíziu JOJ uviedol, že lustrovanie Jána Kuciaka súviselo s kauzou Rybanič a v rámci nej bolo lustrovaných približne dvadsať novinárov. 

"Podľa mne známych informácií mali byť lustrovaní ešte ďalší novinári. Možno, určite viac ako dvadsať," uviedol pre televíziu JOJ Gašpar. "To, že bolo toľko novinárov lustrovaných finančnou jednotkou pod vedením riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka, viem od novembra minulého roka. Keďže to bolo na vyžiadanie vyšetrovania, išlo o zákonnú lustráciu,"dodal Gašpar. Bývalý policajný prezident ale nekonkretizoval, o ktorých novinárov išlo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy