Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Gašpar: Lustrovanie Kuciaka súviselo s kauzou Rybanič
Zdielať na

Gašpar: Lustrovanie Kuciaka súviselo s kauzou Rybanič

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar v pondelok v ranných hodinách vypovedal na Národnej protizličenckej jednotke NAKA v Nitre. Predmetom výsluchu boli tvrdenia policajného funkcionára Pavla Vorobjva, že v roku 2017 mal dať Gašpar pokyn na lustrovanie zavraždeného novinára Jána Kuciaka.

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar sa na protizločineckej jednotke dopoludnia oboznámil s tým, čo konkrétne na jeho osobu tvrdí jeho bývalý podriadený Pavol Vorobjov.  "Môžem potvrdiť, že som bol vypovedať k nepravdivým tvrdeniam vtedajšieho podriadeného," uviedol pre televíziu JOJ Tibor Gašpar. "Bol som vypočutý k nepravdivému tvrdeniu policajta Vorobjova, že som mu dal údajný pokyn na vyšetrovanie zavraždeného novinára Jána Kuciaka niekedy koncom roku 2017. Tak, ako som povedal aj pred vyšetrovateľom, kategoricky odmietam toto tvrdenie," dodal Gašpar. 

Jána Kuciaka mal lustrovať Pavol Vorobjov, keď bol vo funkcii riaditeľa odboru podpory riadenia na Národnej kriminálnej agentúre. Odboru, ktorý pre vyšetrovateľov a operatívu vykonávaj napríklad lustrácie osôb, vyťahovanie informácií z evidencie obyvateľstva a podobne.  

Podľa Tibora Gašpara lustrácia Jána Kuciaka súvisela s kauzou Rybanič. Polícia mala preklepnúť okrem Kuciaka aj veľké množstvo iných novinárov. A všetko to malo súvisieť v kauzou prezradenia bankových presunov na účtoch vtedy ministra vnútra Roberta Kaliňáka. "Podľa mne známych informácií mali byť lustrovaní ešte ďalší novinári. Možno, určite viac ako dvadsať," uviedol pre televíziu JOJ Gašpar. "To, že bolo toľko novinárov lustrovaných finančnou jednotkou pod vedením riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka, viem od novembra minulého roka. Keďže to bolo na vyžiadanie vyšetrovania, išlo o zákonnú lustráciu," dodal Gašpar. Bývalý policajný prezident ale nekonkretizoval, o ktorých novinárov išlo. 

Pozrite si rozhovor s Tiborom Gašparom, kde sa vyjadril k trestným oznámeniam a vypovedaniu v NAKA: 

Pavol Vorobjov od 1. marca nastúpil na inú pozíciu v polícii. S informáciou prišiel portál Aktuality.sk, pre ktoré to potvrdil hovorca policajného prezídia Michal Slivka. "Pavol Vorobjov po dohode s prezidentom Policajného zboru požiadal o preloženie na inú policajnú zložku k 1.3.2019," povedal Slivka.

To, že Jána Kuciaka pár mesiacov pred jeho vraždou lustrovali na policajnom prezídiu týždenník Plus 7 dní. Netrvalo dlho a na verejnosť sa dostali informácie o tom, kto mal novinára v policajných databázach preverovať a na koho pokyn. Pavol Vorobjov, exriaditeľ spravodajskej jednotky finančnej polície, mal podľa viacerých zdrojov pred svojimi kolegami vypovedať o tom, či, prečo a na koho pokyn v policajných databázach lustroval Jána Kuciaka. Na otázky TV JOJ odpovedať nechcel. 

Neskôr tvrdil, že Kuciaka lustroval na pokyn vtedajšieho policajného prezidenta, svojho suseda, Tibora Gašpara. "Takýto príkaz som nikdy nevydal! Nemám o týchto tvrdeniach z vyšetrovania žiadne informácie, preto sa nedokážem k veci bližšie vyjadriť," vyjadril sa Gašpar. "Ak by sa tieto informácie potvrdili, tak samozrejme je to veľmi vážna vec, ktorá podľa môjho názoru môže napĺňať zákonné znaky trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa," myslí si advokát rodiny Kuciakovcov, Daniel Lipšic. 

"To, že bol Ján Kuciak lustrovaný je fakt, je to pravda. Keď sme sa o tom rozprávali s vedúcim tímu hneď som kontaktoval svojho nadriadeného a požiadal som, aby bol Vorobjov zbavený mlčanlivosti a pán Vorobjov naozaj vypovedal. Vypovedal koncom minulého roka," povedal pred týždňom šéf protizločineckej jednotky NAKA Branislav Zurian. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy