Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Chlapec, ktorého postrelil spolužiak, utrpel ťažké zranenia
Zdielať na

Chlapec, ktorého postrelil spolužiak, utrpel ťažké zranenia

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / KOŠICE / BRATISLAVA / Od momentu, keď siedmak na základnej škole počas športovej prípravy postrelil vzduchovkou svojho spolužiaka do hlavy, uplynuli dva dni. Počas nich tento prípad zo Spišskej Novej Vsi rozprúdil diskusiu. Napríklad o tom, či sú často aj 40-ročné zbrane v školách bezpečné. Alebo kto vlastne môže viesť tréning športovej streľby?

O aktuálnom zdravotnom stave siedmaka, ktorého postrelil počas športovej prípravy spolužiak, Detská fakultná nemocnica v Košiciach, kam ho previezli, na žiadosť rodičov neposkytuje informácie. Prípad vyšetruje polícia, ktorá už začala v tejto veci trestné stíhanie.

"Pre trestný čin ublíženia na zdraví. Podľa predbežnej lekárskej správy utrpel maloletý chlapec ťažké zranenia. Vzhľadom na citlivosť prípadu a na ochranu maloletých detí, ktorých sa udalosti dotýkajú, bližšie informácie k prípadu nateraz poskytovať nebudeme," informuje policajná hovorkyňa Lenka Ivanová. 

​Na to, ako mala škola zabezpečenú hodinu športovej streľby, aké bezpečnostné pravidlá tam platia a ako majú zabezpečené zbrane, sa škola nevyjadrila. Vyhlásila totiž na piatok riaditeľské voľno. 

Podľa dlhoročného slovenského reprezentanta v streľbe a trénera mládeže, Peter Buberník, podceňovanie zranení, ktoré môže vzduchovka spôsobiť, sa nevypláca. "Tá vzduchová zbraň má dosť silnú energiu na to, aby spôsobila strelné poranenie či už povrchové alebo vnútorné." Práve preto je dôležité, aby deti, ktoré prichádzajú do styku s akoukoľvek strelnou zbraňou prešli aj teoretickou prípravou.

​Podľa ministerstva školstva by výučba športovej streľby alebo strelecké krúžky na školách mali byť v súlade a v spolupráci so Slovenským streleckým zväzom. Otázka ale je, či je to naozaj tak? "Aj v prípade, že si škola zabezpečuje športovú prípravu vlastnými vyučujúcimi, je povinná rešpektovať pokyny súvisiace so zabezpečením športovej streľby," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Andrea Pivarčiová. 

Koľko z tých, ktorí vedú krúžky či športovú prípravu v streľbe, prešlo školeniami, zväz netuší. Takéto školenie môže síce trvať rok či dokonca dva, no podľa Petra Buberníka je nevyhnuté.

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy