Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Incident na základnej škole vyvolal polemiku. Aké pravidlá platia pre deti, ktoré sa venujú športovej streľbe?
Zdielať na

Incident na základnej škole vyvolal polemiku. Aké pravidlá platia pre deti, ktoré sa venujú športovej streľbe?

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / V spišskonovoveskej základnej škole na Nejedlého ulici došlo k nešťastnej udalosti. Žiak postrelil spolužiaka do hlavy. Udalosť sa stala počas hodiny športovej prípravy. 13-ročný chlapec skončil v nemocnici, no našťastie je mimo ohrozenia života. Porozprávali sme sa s odborníkom o tom, aké zbrane športové školy a kluby používajú a ako sa o ne starajú.

Podľa riaditeľa spišskonovoveskej základnej školy chlapec vystrelil na svojho spolužiaka zo vzduchovky neúmyselne. A to v čase, keď sa siedmaci na školskej strelnici venovali športovej streľbe. To, čo sa stalo počas vyučovacej hodiny v Spišskej Novej Vsi vyvolalo niekoľko otázok. Koľko učiteľov dáva pozor na žiakov, aký je systém danej vyučovacej hodiny a ako sú uskladnené športové zbrane.

Na športovom gymnáziu v Košiciach majú športoví strelci zabezpečené v rámci výučby dvojfázové tréningy, avšak na strelnici mesta, kam ich vozia školským autobusom. "Všetky veci - oblečenie, zbrane sú uzamknuté na strelnici, čiže nie sú súčasťou školy. Každý žiak, ktorý začína športovú prípravu na strelnici, tak mu osobne zbraň vydáva trénerka. Osobne stojí pri žiakovi aj druhý tréner. Čiže sú tam veľmi prísne bezpečnostné pravidlá," uviedla Tatiana Švecová, riaditeľka športového gymnázia v Košiciach.

Rovnaké platia aj strelecké kluby. "Číslo 1 je, že so žiadnou zbraňou - ani nabitou, ani vybitou - sa nemieri nikam inam, len dopredu, do priestoru terču. Každá zbraň sa považuje stále za nabitú. Tým pádom každá manipulácia smerom k osobe alebo mimo priestoru terčov sa považuje za hrubé porušenie bezpečnosti," vysvetlil Peter Nagy, viceprezident Slovenského streleckého zväzu. 

Čo presne sa stalo počas vyučovania v základnej škole v Spišskej Novej Vsi zatiaľ nie je známe. "Je nám to ľúto. Prípad je v štádiu šetrenia," povedal Miroslav Nováček, riaditeľ školy. 

Pokiaľ ide o dozor počas zabezpečenia športovej streľby, pokyny sú podľa ministerstva jasne dané. "V prípade športovej streľby sa odporúča, aby na jedného trénera pripadalo 5 žiakov," objasnila Andrea Pivarčiová, hovorkyňa ministerstva školstva. 

Na mieste je ešte jedna otázka, a to či zbraň, v tomto prípade dlhá vzduchová puška, môže napriek dodržaniu všetkých bezpečnostných pravidiel náhodne vystreliť. "Hlavne u tých Slávií, ktoré sa používajú na školách, a tie zbrane majú približne 40 rokov, hrozí to, že pri ich zalamovaní, keď sa neúmyselne stlačí bezpečnostná poistka, tak pri nabíjaní občas tá zbraň vystrelí neočakávane. Respektíve, keď je prst na spúšti a stlačí sa bezpečnostná poistka, takisto sa občas stane, že tá Slávia vystrelí. Preto dávame velikánsky pozor na to, aby sme deti naučili správne manipulovať s týmito zbraňami," povedal Peter Nagy.

Dôsledky celej udalosti, a to najmä pokiaľ ide o psychiku, môžu dopadnúť aj na chlapca, zo zbrane ktorého vyšiel výstrel. "Tá traumatizácia sa spája s následnou vyhýbavosťou. Či to bude trvať navždy alebo iba prechodnú dobu závisí od toho, akým spôsobom naloží okolie s touto situáciu a tiež od toho, či vyhľadá odbornú pomoc," vysvetlil Dušan Kešický, klinický psychológ a súdny znalec. 

Polícia v prípade postreleného žiaka začala trestné stíhanie pre trestný čin ublíženia na zdraví.

Celú diskusiu o dodržiavaní bezpečnostných pravidiel pri výučbe streľby spustil nešťastný incident na jednej zo základných škôl:

Najčítanejšie