Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Agresia u mladých stúpa. Polícia rieši dva prípady napadnutia starších osôb
Zdielať na

Agresia u mladých stúpa. Polícia rieši dva prípady napadnutia starších osôb

POPRAD / Policajti v Poprade v krátkom čase riešia dva útoky mladých na ľudí vo vyššom veku. Pred pár dňami 18-ročný mladík udrel a vážne zranil v obchodnom centre staršieho zamestnanca bezpečnostnej služby. Druhým je útok 15-ročného chlapca na staršiu paniu. Ten už má pokračovanie - padlo obvinenie.

K útoku podľa polície došlo ešte 7. decembra na ulici v Poprade. Zábery z incidentu sa ale na verejnosť dostali len pred niekoľkými dňami. Policajti hneď konali a obeť a aj útočníka identifikovali. Ten mal v čase skutku iba 15 rokov. Policajti začali trestné stíhanie pre výtržníctvo a v prípade padlo už aj obvinenie. "Popradskí policajti obvinili 15-ročného chlapca z Popradu z prečinu výtržníctva," uviedol Daniel Džobanik, hovorca KR PZ Prešov. Na sociálnej sieti sa ale strhla tvrdá diskusia. Mladík mal údajne útočiť na chránenú osobu, a to mala byť priťažujúca okolnosť. "Okruh chránených osôb je určeným trestným zákonom, pričom do tejto skupiny okrem iného patria aj osoby vyššieho veku, to znamená staršie ako 60 rokov," vysvetlil Daniel Džobanik. 

Obeť útoku má ale 57-rokov, to ale podľa polície nijako neznižuje vážnosť skutku, a preto sa prípadom ďalej zaoberá. Mnohí sa ale pýtajú, prečo polícia nezačala v tomto prípade aj trestné stíhanie pre ublíženie na zdraví. "Ublížením na zdraví sa na účely trestného zákona rozumie také poškodenie zdravia iného, ktoré si objektívne vyžiada lekárske vyšetrenie, ošetrenie alebo liečenie. Počas ktorého bol nie iba na krátky čas sťažený obvyklý spôsob života poškodeného," objasnil hovorca KR PZ Prešov.

Podľa slov obete, sa liečila v nemocnici dva dni, potom už práceneschopná nebola. Polícia už vtedy chcela prípad riešiť, no žena si po údere veľa nepamätala. Video k dispozícii nebolo, a tak polícii pomôcť nemohla. Vyšetrovanie teraz pokračuje a v tak citlivých prípadoch musí polícia dodržiavať zákonné postupy, na ktoré dozerá prokurátor. Nie je vylúčené, že sa po preskúmaní ďalších dôkazov obvinenia rozšíria. Mamu mladíka celá udalosť trápi. "Veľmi nás to mrzí. Uvedomujeme si pochybenie nášho syna, ale viac sa vyjadríme až po prešetrení všetkých faktov," povedala mama mladíka. 

Tento prípad ale nie je jediný, ktorý popradskí policajti riešia. Pred pár dňami v jednom obchodnom centre mladík udrel staršieho zamestnanca bezpečnostnej služby. "Obvinený mal na parkovisku obchodného centra napadnúť pracovníka súkromnej bezpečnostnej služby, po tom, čo ho upozornil, aby na parkovisku nefajčil," opísal udalosti Daniel Džobanik. Pracovník SBS mal v nemocnici ležať niekoľko dní a mal by byť práceneschopný. Z útoku existuje aj videozáznam, ktorý už má polícia k dispozícii. Aj v tomto prípade už padlo obvinenie. "18-ročného Popradčana obvinil vyšetrovateľ z prečinu výtržníctva a ublíženia na zdraví. Obvinený mladík je stíhaný väzobne," dodal hovorca KR PZ Prešov. Počet útokov sa zvyšuje. Či je príčinou zlá výchova, tínedžerský vek alebo spoločnosť zostáva otázne. 

Polícia v Košiciach musela riešiť dopravnú nehodu. Zrazili sa v nej električka so sanitkou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy