Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
NAKA obvinila dvoch manažérov NBS. Hrozí im až 20 rokov za mrežami
Zdielať na

NAKA obvinila dvoch manažérov NBS. Hrozí im až 20 rokov za mrežami

BRATISLAVA / V kauze životnej poisťovne Rapid life nastal zvrat. Vyšetrovateľ NAKA totiž v tejto veci obvinil dvoch manažérov Národnej banky Slovenska. Poisťovňa skrachovala pred viac ako jeden a pol rokom. Jej majitelia krátko po tom útočili práve na Národnú banku.

"Naša poisťovňa bola poškodená konaním Národnej banky a následne, keď začali dochádzať peniaze, sú poškodzovaní aj naši klienti," vyjadril sa bývalý predseda predstavenstva ŽP Rapid life 

NAKA teraz obvinila dvoch manažérov Národnej banky Slovenska z obzvlášť závažného zločinu - zneužitia právomoci verejného činiteľa. Trestného činu sa mali dopustiť protiprávnym rozhodnutím o zavedení nútenej správy jednej z poisťovní. "Výkon funkcie členov štatutárneho orgánu poisťovne bol týmto rozhodnutím pozastavený," informoval policajný hovorca Michal Slivka. Kauza okolo poisťovne Rapid life vypukla v júni ešte v roku 2017, kedy Národná banka uvalila na ňu nútenú správu. Bez peňazí zostalo takmer 15 tisíc klientov a dlh poisťovne sa mal vyšplhať na neuveriteľných 26 miliónov eur. 

Nahradil ich nútený správca, vymenovaný NBS, ktorému mali dať súhlas na podanie návrhu na vyhlásenie konkurzu poisťovne. "Ja vnímam vyhlásenie nútenej správy ako zákonné a správne. Čo nakoniec potvrdil Okresný súd Košice I. vo svojom rozhodnutí, keď na základe súhlasu NBS, konkurz vyhlásil,"  vyjadrila sa k veci bývalá nútená správkyňa Irena Sopková. Obvineným  55-ročnému Ivanovi B. a 47- ročnej Monike I. hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na 10 až 20 rokov. Stíhaní sú na slobode. Pritom jeden z nich podľa polície čelí ešte ďalšiemu obvineniu a to z korupčnej trestnej činnosti.

"Národná banka Slovenska žiadnu oficiálnu informáciu k obvineniu od vyšetrovateľa zatiaľ nedostala. Informáciu má NBS len z médií,"  dodala vedúca oddelenia komunikácie NBS Jana Kováčová. 

Od prevalenia tejto kauzy padlo niekoľko trestných oznámení, ktoré na seba podali dotknuté strany poisťovňa a národná banka. Okrem toho v prípade bolo dlho ticho. Bývalá nútená správkyňa ale trvá na tom, že poisťovňa bola v úpadku a sú o tom dôkazy. "Miesto toho, aby sa pozreli na konanie štatutárov, tak obviňujeme tu zavedenie nútenej správy," podotkla Sopková. 

​NAKA pre pár dňami obvinila aj starostu obce neďaleko Galanty. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy