Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ministerstvo vnútra plánuje zaviesť vlastnú autoškolu. Prilákať tak chcú aj nových ľudí do zborov
Zdielať na

Ministerstvo vnútra plánuje zaviesť vlastnú autoškolu. Prilákať tak chcú aj nových ľudí do zborov

BRATISLAVA / Rezort ministerstva vnútra chce opäť zriadiť vlastnú autoškolu. Dôvod je prostý. Záchranné zložky majú veľa nevyužitej techniky a málo ľudí, ktorí ju môžu obsluhovať. Má to aj prilákať nových ľudí.

Bežný občan si autoškolu rovno u policajtov neurobí. Túto možnosť budú mať iba policajti, hasiči a horská záchranná služba. Interná autoškola by mala fungovať v troch mestách. V Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach. Banská Bystrica bude navyše určená pre Hasičov, či už profesionálnych alebo dobrovoľných. Rezort vnútra chce touto cestou vodičských preukazov takpovediac grátis prilákať aj nových ľudí do zborov. "V súčasnosti nie je kladená podmienka pre uchádzača do policajného zboru, aby mal vodičské oprávnenie akejkoľvek skupiny," povedal hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. 

Cena nových vodičákov, ale aj rozšírenie napríklad A, B pritom dosahuje náklady v stovkách eur. Ministerstvo má k dispozícií rôznu techniku, ktorá takpovediac leží v skladoch. Toto chce rezort zmeniť. Stroje vedia záchranné zložky využívať pri krízových situáciach, napríklad pri záplavách, alebo snehovej kalamite. "Návrh na zriadenie autoškoly ministerstva vnútra vychádza z aktuálnych potrieb rezortu. V súčasnosti by to nestálo ani cent. Tak isto by školenia robila aj naši pracovníci,"  pokračoval Lazarov.

Fungovanie autoškoly 

Rovnako by nemal byť problém si rozšíriť oprávnenie o motocykle, nákladné autá a autobusy. Samozrejme, ak potenciálni uchádzači splnia zákonné podmienky na ich držanie, napríklad vek. "Samozrejme je potrebné, aby podpísali pred absolvovaním kurzu zmluvu o zotrvaní v rezorte," upozornil Lazarov. Teraz je na ťahu ministerstvo dopravy a vnútra, aby sa dohodli, ktoré z nich predloží novelu zákona do parlamentu. Práve od ich dohody sa bude odvíjať aj termín znovuzrodenia ministerskej autoškoly.

"Snažíme sa ministerstvu vnútra vyjsť v ústrety, a preto chceme vyňať takúto autoškolu, ktorá bude školiť ich zamestnancov spod rezortu dopravy. Jednak sa zjednodušia procesy a na druhej strane ministerstvo vnútra aj ušetrí finančné prostriedky, kedy napríklad každé auto nebude musieť mať monitorovací systém ako v klasických autoškolách," vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká. Podľa našich informácií sú dve alternatívy kedy by mohla autoškola ministerstva vnútra opäť fungovať. Prvá je leto 2019 a druhá je počas roka 2020.

"Ak ministerstvo vnútra je ochotné investovať do takéhoto školiaceho strediska bude to len plus pre tých vo výkone, ktorí budú vedieť reagovať v kritických situáciach a samozrejme, keď ešte sa budú pravidelne školiť, pretože tá doprava sa vyvíja, premávka sa vyvíja, takže ak chcú kráčať s dobou tak klobúk dolu," zhodnotil nápad autoškoly dopravný konzultant Maroš Palesch. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy