Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Prinútil ho kľaknúť si a bozkávať mu nohy, polícia to vyhodnotila ako priestupok
Zdielať na

Prinútil ho kľaknúť si a bozkávať mu nohy, polícia to vyhodnotila ako priestupok

HUMENNÉ / Polícia prípad šikanovania medzi stredoškolákmi vyhodnotila ako priestupok. Incident si spolužiaci nielenže nakrútili, ale aj zverejnili na sociálnej sieti. Video zachytáva, ako stredoškolák pod hrozbou násilia prinúti iného k tomu, aby si pred ním kľakol a bozkal mu nohy. Televízia JOJ má video k dispozícii, no vzhľadom na ľudskú dôstojnosť vám ho neukážeme.

Incident medzi stredoškolákmi prešetrovali aj policajti, a to ako zločin vydieranie v súbehu s trestným činom nebezpečného vyhrážania. Odohralo sa to neďaleko školy. Priebeh spolužiaci zaznamenali a zverejnili na sociálnej sieti. Na videu dvaja chlapci najprv rukami boxujú smerom k obeti, tú dostanú do kúta a následne jeden z útočníkov opakovane povie, aby si kľakol a bozkal mu nohy. Spolužiak poslúchne, no napriek tomu agresor dodá, že ho dobije a zabije a ešte mu aj uštedrí facku. "V prípade, ak pri šikane dochádza k použitiu násilia, hrozby násilia a zároveň ak páchateľ núti niečo konať, dopúšťa sa spravidla trestného činu vydierania," uviedla advokátka Anna Drugdová.

Prípad ale napokon nabral úplne iný rozmer. "Vec bola po vykonaní vyšetrovania ukončená postúpením na priestupkové konanie," povedala policajná hovorkyňa v Prešove Jana Ligdayová. Incident tam môže pre jednu stranu skončiť nanajvýš priestupkom, no inak je to v prípade obete. "Pokiaľ obeť šikanovania nepodstúpi terapiu, môže to v sebe niesť celý život a môže to potom prenášať na iných tým, že on sám sa stane agresorom," uviedla psychologička Katarína Murniková.

Prípady šikany sú čoraz častejšie najmä na základných školách a deti sa správajú podľa toho, čo vidia u dospelých. Na základnej škole Hrnčiarskej v Humennom chcú šikanovaniu predchádzať prevenciou. "Veľakrát na preventívnych aktivitách si ani neuvedomujú, že ich správanie inému ubližuje, oni to berú ako srandu," dodala Murniková.

Žiakov sa snažia scitlivovať na to, čo je vhodné a čo už nie. "Obeťou aj agresorom sa môže stať ktokoľvek. Je len na okolnostiach, v ktorých sa človek nachádza, či sa stane obeťou," povedala Murniková.

Len nedávno šokovala Slovensko nahrávka zápasu dievčat v Košiciach.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy