Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Podmienečné tresty za šírenie extrémizmu na webe a na tele
Zdielať na

Podmienečné tresty za šírenie extrémizmu na webe a na tele

BANSKÁ BYSTRICA / Pred špecializovaným trestným súdom opäť stáli dvaja muži, ktorých prokurátor žaloval v prípade extrémistických trestných činov. Zatiaľ čo jeden na sociálnu sieť pridával zakázané fotky a obrázky, v prípade druhého muža je dôkazom jeho vlastné telo. Do problémov sa dostal po tom, čo sa v eufórii vyzliekol na hokejovom zápase.

Obidvaja hriešnici sa na treste s prokurátorom dohodli, zo súdu odchádzali s podmienečnými trestami. 22-ročný Marián si na lavicu obžalovaných sadol spolu so svojím obhajcom. Minimálne v priebehu piatich rokov na sociálnej sieti na svojom profile zverejnil zakázané materiály. Symbol Schutzstaffel, hákové kríže, či symboly SS. Obrázky Adolfa Hitlera s posmešnými rasistickými komentármi.

"Súd uznal obvineného za vinného zo zločinu rozširovania extrémistických materiálov a z prečinu prejavu sympatií k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd a uložil mu trest odňatia slobody vo výmere 24 mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu vo výške 18 mesiacov," povedala Katarína Kudjáková, hovorkyňa súdu.

Na nacistické symboly sme sa mladého muž chceli opýtať, no zrejme odvaha a rázny názor, ktorý vyjadril na sociálnej sieti, ho po súde opustili.

"Nebudem sa vyjadrovať," povedal Marián.

Pred sudcom sa zodpovedal aj 38-ročný Banskobystričan. Na hokejovom zápase v Trenčíne si v eufórii vyzliekol tričko a odhalil svoje tetovania. Na tele má skratku britskej neonacistickej teroristickej organizácie, či obrazec orlice so znakom Hlinkovej gardy a ďalšie. Mário ich označil za "mladícku nerozvážnosť." Banskobystričan si tetovania zrejme bude musieť dať odstrániť, či pretetovať, alebo sa na kúpaliskách neodhaľovať.

Extrémistické prejavy sú žiaľ čoraz častejšie aj v online priestore:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy