Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Uplynie rok od vraždy Kuciaka a jeho snúbenice. Vyšetrovatelia sú v sklze
Zdielať na

Uplynie rok od vraždy Kuciaka a jeho snúbenice. Vyšetrovatelia sú v sklze

BRATISLAVA / Vyšetrovanie úkladnej vraždy Jána a Martiny už malo koncom februára finišovať. Mali padať prvé obžaloby. Lenže nestane sa tak. Podľa generálneho prokurátora je vyšetrovací tím v časovom sklze. O 13 dní pritom uplynie rok od vraždy mladej dvojice.

"Nevyšlo to, preto boli prijaté ďalšie opatrenia. Máme určený ďalší termín, ktorý chcem stihnúť," informoval na tlačovke generálny prokurátor Jaromír Cižnár. 

​Konkrétny dátum ukončenia prípravného konania vo veci popravy Jána a Martiny už generálny prokurátor prezradiť nechcel. O mesiac je ale v hre predĺženie väzby Alene Zsuzsovej a ďalším trom obvinením mužom. Uplynie už totiž prvá základná 7-mesačná lehota. "Budeme musieť požiadať súd o predĺženie väzby. Akonáhle súd zistí, že sú tam prieťahy v tom konaní, je to dôvod na prepustenie z väzby. Toto nedopustíme," povedal Čižnár.

"Musí sa rozhodovať, či vždy trvajú dôvody väzby. A ak by k nejakému rozhodovaniu v tomto zmysle nedošlo, mohlo by hroziť, že by boli prepustení na slobodu," potvrdila odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Objednávateľ vraždy

Podľa dozorujúceho prokurátora sa vo veci vraždy Jána Kuciaka aktívne robí mnoho nových úkonov. Tvrdí, že mimoriadne podstatným pre vyšetrovací tím je aj odhalenie osoby, ktorá si brutálnu popravu dvoch mladých ľudí u Aleny Zsuzsovej objednala. "To je predmetom nášho konania. Vykonávame všetky nevyhutné úkony a v momente, keď budeme disponovať dostatočnou mierou dôkazov, tak táto osoba alebo osoby budú riadne obvinené," vyjadril sa dozorujúci prokurátor. 

O koho by mohlo ísť konkretizovať nechcel. Prezradil však, že hlavné kontúry týchto osôb už majú. "Nebudeme hovoriť a nehovoríme o tých osobách, ktorí si vraždu mohli objednať, ale začneme o nich hovoriť v tom momente, keď budú tieto osoby obvinené."

Únos Kuciaka? 

Okrem toho sa v tejto veci objavila aj informácia o tom, že novinár Ján Kuciak mal byť pred vraždou unesený. Prokurátor nevylúčil, že to budú preverovať. "Nebudeme žiadnym spôsobom potvrdzovať alebo vyvracať informácie, ktoré majú údajne pochádzať z vyšetrovacieho spisu," dodal dozorujúci prokurátor. 

Spis vo veci úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej má už teraz takmer 40 zväzkov. A veľmi veľa je i zaistených vecí, ktoré boli predmetom znaleckého skúmania. Detaily z vyšetrovania chcú prezradiť do 13 dní. "Úrad špeciálnej prokuratúry tesne pred výročím tejto udalosti predstúpi pred verejnosť s akýmsi odpočtom našej činnosti. Predložíme vám konkrétne skutočnosti, ktoré sme doposiaľ zistili," ukončil dozorujúci prokurátor. 

V prípade vyšetrovateľom odobrali časť spisu, ktorý sa týka veci prípravy vraždy dvoch prokurátorov a exministra vnútra. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy