Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ak za volantom nafúkate, toto vás neminie
Zdielať na

Ak za volantom nafúkate, toto vás neminie

BRATISLAVA / Alkohol za volantom sa u vodičov objavuje čoraz viac. Okrem toho, že v tomto stave môžete spôsobiť nehodu a ohroziť zdravie ostatných, môžete si tým spôsobiť aj poriadne problémy s políciou. Viete, čo všetko vás čaká potom, čo vás policajná hliadka prichytí?

Od novembra roka 2012 sa vodiči, ktorí jazdia pod vplyvom alkoholu nad 1 promile, pod vplyvom návykovej látky alebo odmietnu vyšetrenie na ich zistenie, dopúšťajú trestného činu ohrozenie pod vplyvom návykovej látky. Za tento trestný čin hrozí väzenie na jeden rok. 

Aký je postup polície? 

  • Ak policajti zistia, že ste požili alkohol, automaticky vám zadržia vodičák a predvedú vás na príslušný policajný útvar. Ak nie ste v stave komunikovať, počkajú kým vytriezviete alebo prestane daná návyková látka pôsobiť. 
  • Závislosť posudzuje psychiater. Ak psychiater zistí, že ste závislí, oznámi to polícii. V tomto prípade hrozí, že o vodičák prídete úplne. Ak psychiater zistí, že nie ste závislí, policajt rozhodne o povinnosti podrobiť sa odbornému poradenstvu u psychológa. Nakoniec znova absolvujete preskúšanie z odbornej spôsobilosti.
  • Vodičský preukaz sa vám vráti až po uplynutí uloženého zákazu činnosti a splnení všetkých uložených povinností. Treba však počítať s tým, že cesta k vráteniu vodičského preukazu nie je zadarmo. 

Aká je pokuta za alkohol za volantom? 

V prípade jazdy pod vplyvom alkoholu do 1 promile môžete dostať pokutu od 150 do 800 eur a zákaz činnosti šoférovať do 3 rokov. Ak máte viac ako 1 promile ide už o trestný čin, za ktorý hrozí až ročné väzenie. 

Psychiatrické vyšetrenie, ktoré má ukázať či ste alebo nie ste závislí, vás môže vyjsť približne na 30 eur a viac. Odborné poradenstvo u psychológa stojí oveľa viac, suma sa môže vyšplhať na viac ako 200 eur. Preskúšanie odbornej spôsobilosti pred vrátením vodičského preukazu podlieha správnemu poplatku vo výške 16,50 eura.

Pozrite si reportáž o mužovi, ktorý síce vodičský preukaz nemal, no v krvi mal niekoľko promile a sadol si za volant: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy