Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Podľa rozsudku mali mužovi podnikatelia z Talianska vyplatiť viac ako 6 500 eur, peniaze zatiaľ nevidel
Zdielať na

Podľa rozsudku mali mužovi podnikatelia z Talianska vyplatiť viac ako 6 500 eur, peniaze zatiaľ nevidel

HUMENNÉ / Kým iný by to možno už vzdal, František z Lieskovca ide za svojím. Jedna z firiem talianskych podnikateľov, o ktorých písal aj zavraždený novinár Ján Kuciak, mu podľa súdu mala vyplatiť okolo 6 500 eur, a to do troch dní od právoplatnosti rozsudku. Ubehli ale už mesiace a muž od Talianov nevidel ani euro. Generálna prokuratúra jeho podnet postúpila humenským kriminalistom a už padli obvinenia.

František pracoval pre firmu so sídlom v Humennom. Podľa obchodného registra sú konateľkami dve Talianky. Muž tu skončil pre údajne hrubé porušenie pracovnej disciplíny, no obrátil sa na súd a bol úspešný. Verdikt bol, že okamžité skončenie pracovného pomeru je neplatné. "Okresný súd Humenné rozsudkom žalobe žalobcu v celom rozsahu vyhovel a žalovaného zaviazal povinnosťou zaplatiť žalobcovi 6 539,04 eur," povedala hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová. 

Do troch dní od právoplatnosti rozsudku mu peniaze mali vyplatiť, no nestalo sa tak. Firma sa medzitým dostala do reštrukturalizácie. "Keď firma bola v súdnom spore so mnou, poberala ďalej dotácie. 5,58 tým, že brala dotácie aj počas súdneho sporu, tak mala hotovosť na to, že ma mohla vyplatiť," povedal František. 

Muž sa obrátil na Generálnu prokuratúru a prípad skončil na stole humenskej kriminálky. Polícia k vyšetrovaniu pribrala aj znalca z odboru ekonómie a manažmentu. Ten vypracoval posudok, no muži zákona urobili aj ďalšie vyšetrovacie úkony a tie vyústili v obvinenie. "Z prečinu nevyplatenia mzdy a odstupného vyšetrovateľ obvinil dve osoby. Proti uzneseniu o vznesení obvinenia obvinené podali sťažnosť," povedala policajná hovorkyňa v Prešove Jana Ligdayová. 

O sťažnosti rozhodne dozorujúci prokurátor. S obvinenými sme sa pokúšali spojiť, no neúspešne. Na základe podnetu Františka polícia prešetruje aj ďalšie okolnosti. "Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci zavineného úpadku," dodala Ligdayová. 

"Ak dôjde k tomu, že nie je schopný platiť svoje záväzky. Ruka v ruke ide to, že dôjde k poškodeniu iných veriteľov tým, že nie sú uspokojovaní tak, ako mali byť," uviedla advokátka Anna Drugdová. "Ja plánujem urobiť všetko preto, lebo to sú moje peniaze a ja sa ich nemienim vzdať," dodal František. "Za tento skutok v prípade dokázania viny hrozí väzenie na jeden až päť rokov," dodala Ligdayová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy