Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Muž vylákal od 14-ročného dievčaťa heslo na sociálnej sieti. Vydieral ju jej nahými fotkami
Zdielať na

Muž vylákal od 14-ročného dievčaťa heslo na sociálnej sieti. Vydieral ju jej nahými fotkami

TRENČÍN / Osem rokov za mrežami dostal na okresnom súde v Prievidzi Ján z Huncoviec za to, že vydieral 14-ročné dievča. Vylákal od nej heslo na účet na sociálnej sieti. Následne ho zablokoval a stiahol jej nahé fotky. Hrozil, že ich zverejní, ak dievča nesplní jeho sexuálne požiadavky. Nakoniec sa ocitol za mrežami. Rozhodnutie prvostupňového súdu sa mu ale nepáčilo, a tak sa odvolal.

Ján z Huncoviec podľa obžaloby na sociálnych sieťach oslovoval mladé dievčatá. Ponúkal im, že im zadarmo nainštaluje rôzne aplikácie. Potreboval ale heslá k ich účtom. Štrnásťročné dievča z Prievidze mu naletelo. "Obrovská chyba bola tá, že mu prezradila heslo a ďalšia chyba, že dala nahé fotky na internet," povedala psychiatrička Darina Hrabovská. 

Len čo mal jej heslo, účet jej zablokoval a začal ju vydierať. "Zo strachu zo zverejnenia jej nahých fotografií potom robila pred webkamerou to, o čo ju žiadal – ukazovala sa mu nahá, ukazovala mu obnažené časti svojho tela a sexuálne manipulovala s rôznymi predmetmi," povedal hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus. 

"Určite dostala strach zo zverejnenia takýchto fotografií, môže to mať vplyv na jej psychický stav," dodala Hrabovská. Keď sa to dozvedela jej staršia sestra, na Jána podala trestné oznámenie. Ten skončil za mrežami. "Okresný súd Prievidza obžalovanému za zločin vydierania uložil trest odňatia slobody v trvaní osem rokov," dodal Tarabus. 

Nebolo to po prvýkrát

Ján bol v minulosti za rovnaký trestný čin už odsúdený. V roku 2014 mu v Námestove vymerali podmienku. "Maloletému dievčaťu sa vyhrážal, že ublíži jej rodičom a priateľovi a takto ju donútil, aby mu posielala fotografie, na ktorých je nahá. Následne sa jej vyhrážal zverejnením týchto fotografií, ak sa mu neukáže nahá na webkamere," dodal Tarabus. 

Nepoučil sa a preto mu prievidzský súd vymeral osem rokov. V jeho neprospech sa vyjadrila aj znalkyňa. "Obžalovaný sa podľa znalkyne eroticky orientuje na veľmi mladé pubertálne dievčatá a je pre neho vzrušujúce mať nad týmito dievčatami nadvládu, moc a môcť ich ponižovať, vydierať," dodal Tarabus.

S takýmto hodnotením ale obžalovaný spokojný nie je. Odvolal sa a krajský súd žiadal o nový znalecký posudok. "Nevyhovuje sa o takýto posudok ste požiadali aj prvostupňový súd," povedala predsedníčka senátu Krajského súdu v Trenčíne. Senát odročil pojednávanie na marec, kedy by mohol padnúť konečný verdikt.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy