Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pokuty pre protiprávne umiestnenú dopravnú značku
Zdielať na

Pokuty pre protiprávne umiestnenú dopravnú značku

MARIANKA / Polícia na Záhorí niekoľko mesiacov rozdávala pokuty za porušovanie dopravnej značky. Poškodení sa na nás obrátili s tým, že tam značka nemá byť. Kompetentní potvrdili, že tam značku umiestnili protiprávne. Nás zaujímalo, kto vráti vodičom peniaze.

V obci bola osadená značka pešia zóna. "Zastupiteľstvo obce Marianka sa dohodli, že spravia zo štátnej cesty pešiu zónu," hovorí Ivan Švec, vedúci odboru cestnej dopravy a pozemných komunikácií OÚ v Malackách.

Marek Vadrna, kaplán rímskokatolíckej cirkvi v Marianke hovorí: "Musí tu značku určiť vlastník alebo správca cesty a my sme boli presvedčení, že to je obec a preto sme dali na obec a umiestnila to obec."

Za protiprávne umiestnenie dopravnej značky hrozí od okresného úradu vysoká pokuta.

"Podľa cestného zákona, kto umiestni značku na štátnu komunikáciu bez určenia a bez povolenia tam je sankcia až do 33 tisíc eur," upresňuje Ivan Švec.

Každá dopravná značka použitá v dopravnej premávke musí byť určená príslušným cestným správnym orgánom, alebo obcou. Záleží to od toho komu cesta patrí.

"Dopravná značka musí svojim vyhotovením, vyobrazením a umiestnením spĺňať podmienky stanovené zákonom o cestnej premávke a tiež vyhláškou, ktorou je tento zákon vykonávaný," dodáva Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia PZ SR.

Zaujímali sme sa či polícia skúma fakt, či značka za porušenie ktorej idú uložiť pokutu je umiestnená v súlade zo zákonom.

Hovorkyňa KR PZ Veronika Slamková dodáva: "Polícia pri rozhodovaní pri uložení pokuty nepreveruje, či na konkrétnu dopravnú značku bolo vydané určenie v zmysle zákona."

Koľko pokút uložila polícia za nerešpektovanie tento protiprávne osadenej značky nám nevedeli povedať, vzhľadom na to, že takúto štatistiku nevedú.

"V prípade, že občanovi bola uložená pokuta pre porušenie tejto dopravnej značky, je možné podať podnet na príslušnú prokuratúru na zrušenie blokovej pokuty," hovorí Veronika Slamková.

"Ostáva mi teraz z princípu požiadať o vrátenie tých 20 eur späť," komentuje situáciu pani Eva, pokutovaná návštevníčka Marianky.

Dopravné značky musia spĺňať prísne kritériá a nie je povolené ich ľubovoľne upravovať:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy