Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Za používanie pyrotechniky hrozí na Slovensku pokuta. Výnimka platí len v niektorých mestách
Zdielať na

Za používanie pyrotechniky hrozí na Slovensku pokuta. Výnimka platí len v niektorých mestách

BRATISLAVA / Používať zábavnú pyrotechniku je v rámci zákona o výbušninách zakázané. V niektorých mestách však platí na Silvestra a v prvý deň Nového roka výnimka. V hlavnom meste je zákaz celoročný. Kto ho poruší, hrozí mu pokuta. Veľký ohňostroj na Dunaji to ale neovplyvní.

Silvestrovská oslava sa blíži a pravdepodobne aj viacerí z vás začali s nákupom zábavnej pyrotechniky. No do ulíc vyrazili tak ako aj po minulé roky inšpektori slovenskej obchodnej inšpekcie. Kontrolóri sa zamerali nielen na obchodné raťazce, ale aj na trhoviská. A tak si nakúpili, zaplatili a v rámci ochrany spotrebiteľa kontrolovali. "Označenie, doklady k podnikateľskej činnosti, návod na použitie v štátnom jazyku. Samozrejme keď je označený CE , to znamená, že bol odskušaný v akreditovanej skúšobni," vyjadril sa inšpektor SOI.  

V hlavnom meste platí od roku 2016 celoročný zákaz používania zábavnej pyrotechniky typu F2 a F3. "To znamená nemôžu sa používať petardy amatérske ohňostroje alebo svetlice," vysvetlila hovorkyňa magistrátu Bratislavy Zuzana Onufer. "Kto toto nariadenie nerešpektuje a je pritom pristihnutý hliadkou mestskej polície, dopúšťa sa priestupku a môže byť riešený pokutou do výšky 33 eur" povedal Peter Pleva, hovorca mestskej polície.

"Naopak môžu sa používať detská pyrotechnika ako prskavky alebo konfety, a tak isto sa môžu používať aj pyrotechnické výrobky kategórie F4, to znamená profesionálne ohňostroje" pokračovala hovorkyňa Onufer. Tie však môže robiť len profesionálna firma, ktorá musí mať povolenie od obce a banského úradu. V teréne sú tak nielen inšpektori SOI ale aj inšpektori príslušných banských úradov. Tí len v roku 2016 vykonali 150 kontrol a minulý rok o nič menej. "Kontrolami sme nedostatky nezistili, budeme pokračovať aj budúci týždeň," dodal k výsledku kontrol inšpektor. 

Celoročný zákaz používania zábavnej pyrotechniky F2 a F3 však neplatí v každom meste. Samosprávy či obce si zákon o výbušninách upravili vlastným nariadením. Tak napríklad v Banskej Bystrici sa môže pyrotechnika používať na Silvestra a v prvý deň Nového roka do 20.00 hodiny.  

Pozrite si reportáž o nebezpečnej pyrotechnike, ktorá vybuchla v aute:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy