Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Hasiči varujú. Aj úplná maličkosť môže spôsobiť požiar stromčeka
Zdielať na

Hasiči varujú. Aj úplná maličkosť môže spôsobiť požiar stromčeka

ŽILINA / Blížia sa sviatky, ku ktorým patrí vianočný stromček, či už živý, alebo umelý. Pri jeho umiestňovaní, alebo aj výzdobe, by sme si mali dávať pozor, aby sme nenarušili atmosféru Vianoc. Hasiči v Strednej škole požiarnej ochrany v Žiline predviedli, akú krátku životnosť môže mať taký stromček.

Hasiči sa snažili, aby sa čo najviac priblížili realite. Najprv teda ozdobili jedličku, aby na nej nechýbali vianočné gule či osvetlenie. A potom ukázali, aká maličkosť môže spôsobiť požiar. "Pri stromčeku je umiestnená nejaká ikebana s horiacou sviečkou, čo je vlastne otvorený plameň a požiar stromčeka vlastne môže vzniknúť aj z tohto otvoreného plameňa," vysvetľuje Zuzana Farkašová, hovorkyňa hasičov. 

Netrvalo dlho a z ihličnatých vetvičiek šľahali plamene. Ďalšou príčinou môžu byť elektrické žiarovky. Hasiči ľuďom radia, aby si kupovali iba certifikované osvetlenie a pozorne si prečítali a aj dodržiavali návody na použitie. "V prípade, že sa v domácnosti nikto nezdržiava, odporúčame toto osvetlenie vypnúť, teda vypojiť ho zo zdroja elektrickej energie," dodáva Farkašová.

K požiaru môže dopomôcť aj to, ak je stromček umiestnený pri horúcom radiátore či inom vykurovacom telese. "V prípade požiaru stromček v bytových priestoroch určite ho nehasiť vodou, pokiaľ je pod elektrickým napätím. Snažiť sa vypnúť hlavný uzáver plynu elektrickej energie," radí vedúci oddelenia praktického výcviku SŠPO Peter Štefanik. Samozrejme, pri takomto požiari by sa ľudia mali zariadiť tak, aby sa nenadýchali nebezpečného dymu, aby to neskončilo horšie, ako materiálnymi škodami. No pozor, otvorené okno či prievan ešte znásobia plamene.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy