Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Za stánok, ktorý horel na vianočných trhoch, hlavné mesto nezodpovedá. Majiteľa už v minulosti pokutovali
Zdielať na

Za stánok, ktorý horel na vianočných trhoch, hlavné mesto nezodpovedá. Majiteľa už v minulosti pokutovali

BRATISLAVA / Už v stredu sa magistrát hlavného mesta vyjadril, že stánok, ktorý zhorel, nepatril k vianočným trhom a jeho majitelia nemali s mestom podpísanú nájomnú zmluvu. Pozreli sme sa na to, ako je možné, že stánok bol otvorený a či bol na mestskom pozemku.

Podľa magistrátu stánok, ktorý horel a po ktorom zostala spúšť nebol súčasťou vianočných trhov hlavného mesta. "Tento stánok stál na súkromnom pozemku, na terase, ktorá patrí majiteľovi budovy, ktorým je Kooperativa," povedala hovorkyňa mesta Bratislava Zuzana Onufer. To znamená, že hlavné mesto nemalo na prevádzku stánku dosah. Zamestnanci magistrátu ale zistili, že čiastočne zasahuje aj do pozemku mesta. Majiteľa preto vyzvali, aby svoj stánok buď posunul alebo odstránil. Tento týždeň sa chystali na kontrolu. "S majiteľom tohto stánku boli dlhodobejšie problémy, pretože aj minulý rok si postavil svoj stánok na terase a zasahoval svojim stánkom aj do pozemku mesta, za to dostal 1 000 eurovú pokutu," dodala Onufer.

Prevádzkovateľa stánku polícia spozná, keď jej budú doložené dokumenty o prenájme. Vlastník pozemku, ktorý mu priestor prenajal, ho nechcel menovať pre prebiehajúce vyšetrovanie. Oslovili sme aj spoločnosť, ktorá podľa obchodného registra prevádzkuje kaviareň, no do uzávierky spravodajstva sa nám nikto neozval. "Príčiny požiaru sú ešte stále predmetom vyšetrovania. Až výsledky vyšetrovania určia zodpovedného za spôsobené škody," uviedla hovorkyňa poisťovne Silvia Nosková Illášová. 

Stánkari, ktorí majú riadnu nájomnú zmluvu s hlavným mestom, majú priamo v nej zadefinovanú povinnosť dodržiavať požiarne a bezpečnostné predpisy. Občiansky zákonník presne definuje podmienky pre súkromné pozemky. "Pokiaľ si osoba neplní svoje povinnosti, to znamená vlastník pozemku umožní niekomu inému, alebo sám, na pozemku vykonáva také činnosti, ktoré môžu ohroziť ostatných ľudí, alebo ostatný majetok, tak tým pádom zodpovedá za škodu," povedal advokát Milan Ficek. 

Pozrite si archívnu reportáž o stredajšom požiari. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy