Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Na hraniciach Schengenu budú platiť nové pravidlá. Rodičovský únos bude nemožný
Zdielať na

Na hraniciach Schengenu budú platiť nové pravidlá. Rodičovský únos bude nemožný

SNINA / Pri kontrolách na hraničných priechodoch v rámci schengenského priestoru nastanú čoskoro zmeny. Nová legislatíva prispeje k posilneniu boja proti terorizmu a zjednoduší pátranie po deťoch.

Rada EÚ v týchto dňoch schválila tri nové nariadenia, ktoré sa týkajú Schnegenského informačného systému. "Umožnia efektívnejší postup voči osobám hľadaným pre závažnú trestnú činnosť vrátane terorizmu a umožnia vkladať do systému odtlačky prstov získané na mieste spáchania trestného činu. Do systému budú vkladané aj pátrania po deťoch, u ktorých hrozí rodičovský únos," uviedol hovorca ministerstva vnútra  Petar Lazarov. 

Novinkou je aj identifikácia nezvestných osôb vložením DNA profilu v prípade, že iné identifikačné materiály sú nedostupné. Nový systém členským štátom napomôže aj s návratmi nelegálnych migrantov z tretích krajín do krajín ich pôvodu. 

​Na základe údajov zo Schengenského informačného systému pred pár dňami zadržali na hraničnom priechode v Ubli aj ženu z Litvy s dieťaťom, ktorá je podľa úradov podozrivá z únosu. Päťročného Nathana následne umiestnili do detského domova, kde si preňho prišiel otec z Talianska a za dramatických okolností si ho odviezol. Štyri chladné dni, ktoré prestála pred bránou detského domova sa podpísali aj na jej zdraví. "Musela vyhľadať lekára. Prechladla som a trápili ma silné bolesti. Ležala som v nemocnici," opísala svoj zdravotný stav matka chlapca Dana. Po prepustení z nemocnice si našla ubytovanie v Snine. Do ukončenia vyšetrovania zrejme zostane na Slovensku.

Pozrite si reportáž o prípade matky Dany a jej synovi:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy