Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Štyri dni čakala syna pred detským domovom. Po prepustení ho domov ale neodviedla
Zdielať na

Štyri dni čakala syna pred detským domovom. Po prepustení ho domov ale neodviedla

MEDZILABORCE / Ženu z Litvy aj s jej 5-ročným synčekom zadržali na slovensko- ukrajinskej hranici. Uplakaná žena čakala štyri dni pred detským domovom, kam dieťa po zadržaní umiestnili. Po oboch totiž pátral Interpol. Po syna si napokon prišiel otec z Talianska, ktorý ho ale podľa slov matky, nevidel takmer tri roky. Zábery na videu nie sú vhodné pre maloletých divákov.

O siedmej hodine večer z detského domova v Medzilaborciach odchádzali dve autá s talianskymi evidenčnými číslami. Švajčiarsky súd totiž zveril 5-ročného chlapca do starostlivosti otca, ktorý si takto pre neho pred detský domov prišiel. Chlapca tam umiestnili po tom, čo ich s mamou zadržali. Po ňom aj matke totiž pátral Interpol. Matka sa nevládala pozerať na to, ako jej syna odvážajú. Vôbec ho predtým nevidela a nedovolili jej ani sa s ním rozlúčiť. "Môjho syna práve odviezli. Na talianskych číslach a neviem kam," povedala so slzami v očiach matka Dana. 

Zdrvená rodina z Litvy sa s rozhodnutím súdu nedokáže zmieriť. Pokúsili sa zablokovať auto, v ktorom mal sedieť malý Nathan. Došlo k zrážke a situácia sa vyhrotila ešte viac. "Chcel som naraziť do talianskeho auta. Myslel som si, že dieťa mojej dcéra sedí v nej," vysvetlil starý otec chlapca. Muž z Litvy ale narazil do auta advokáta. Na mieste museli zasahovať mestskí aj štátni policajti.  "Matka maloletého chlapca sa silou mocou domáhala kontaktu s ním. Syn je právoplatne a výlučne zverený otcovi, takže nemá prečo sa domáhať tohto,  a nemá prečo sa násilím domáhať práva, ktoré jej nepatrí," vyjadril sa advokát otca maloletého Jakub Orság. 

Podľa advokáta mal švajčiarsky súd závažné dôvody na to, aby zveril syna otcovi. "Matka má určitú skúšobnú dobu, po ktorej sa samozrejme môže ten stav zmeniť," okomentoval celú vec ďalej advokát. "Podľa súdu teraz nemôžem opustiť Slovensko. Slováci ma môžu poslať do Švajčiarska a tam ma môžu zavrieť na 5 rokov," povedala matka chlapca. 

"Bohužiaľ, v tomto prípade na Slovensku viac pomôcť nevieme. Jediná možnosť je obrátiť sa na švajčiarske súdy a domáhať sa rodičovských práv,"  vyjadrila sa advokátka matky chlapca  Valéria Brečková. 

Pri narodení dieťaťa mali pochybiť nemocnice. Na ktorej strane je ale skutočne pravda? Pozrite si reportáž, čo sa vlastne malo udiať:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy