Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Polícia varuje. Ak máte na sebe jeden z týchto znakov, páchate trestný čin
Zdielať na
Krimi

Polícia varuje. Ak máte na sebe jeden z týchto znakov, páchate trestný čin

BRATISLAVA / Polícia upozorňuje verejnosť na používanie niektorých symbolov. Proti sim sú aj fankluby, ktoré sú súčasťou siete Fare.

Tá združuje vo viac ako 40 krajinách Európy organizácie a ľudí, ktorí nesúhlasia s akýmkoľvek extrémizmom a násilím na futbalových štadiónoch.

Použitie týchto symbolov na verejnosti alebo na mieste verejnosti prístupnom môže naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov extrémizmu podľa § 140a Trestného zákona.

Ranogotický štít vyplnený maďarskou trikolórou v strede s Tyr – runou je symbolom 32. SS dobrovoľníckej granátovej divízie, ktorá vznikla 30. januára 1945 z toho, čo zostalo v nacistickom Nemecku z iných jednotiek, zamestnancov a žiakov škôl SS a rôznych ďalších vojsk a Tyr-runa predstavuje15. znak starogermánskeho písma – nazývaný tiež Teiwaz – symbol boja, kde bol udeľovaný úspešným absolventom Ríšskych škôl NSDAP a nosil sa na ľavej paži straníckej uniformy nad hákovým krížom.

TOTENKOPF je znak 3. SS Panzer Division "Totenkopf", ktorá bola jednou z 38 divízií Waffen-SS nacistického Nemecka počas druhej svetovej vojny.

KELTSKÝ KRÍŽ je pôvodne symbol starovekých Keltov z Írska a Škótska. Je známy aj pod názvom Odinov kríž. V období druhej svetovej vojny, keď niektorí príslušníci západoeurópskych národov s keltskou tradíciou kolaborovali s nacistickým Nemeckom a pôsobili v jeho ozbrojených zložkách, používali ako symbol keltský kríž. Keltský kríž bol odznakom 33. Divízie SS „Cherlemagne“. Po druhej svetovej vojne keltský kríž začal nahrádzať u niektorých ultrapravicových zoskupení zakázanú svastiku. Keltský kríž sa stal jedným z najobľúbenejších symbolov pravicových extrémistov.

Polícia SR

Súvisiace články

Najčítanejšie správy