Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vyšetrovateľ NAKA obvinil 15 osôb z extrémizmu. Vychvaľovali aj Adolfa Hitlera
Zdielať na

Vyšetrovateľ NAKA obvinil 15 osôb z extrémizmu. Vychvaľovali aj Adolfa Hitlera

BRATISLAVA / Po utorňajšej akcii pod krycím názvom Chuligán vyšetrovateľ národnej protiteroristickej jednotky NAKA zniesol obvinenie 15 osobám za zločin založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd. Existuje totiž podozrenie, že obvinení založili skupinu "Hornozemskí bojovníci", ktorá má byť orientovaná na extrémizmus.

Po akcii s krycím názvom "Chuligáni" vyšetrovateľ národnej protiteroristickej jednotky NAKA obvinil 15 osôb. Tie sú obvinené za extrémizmus. Taktiež existuje podozrenie, že obvinení sa spolčili a založili skupinu "FELVIDÉKI HARCOSOK" (Hornozemskí bojovníci) propagujúcu ideológiu, ktorá smeruje a aj v minulosti smerovala k potlačeniu základných práv a slobôd osôb a hlása národnostnú nenávisť. "Členovia tejto skupiny používali pozmenenú nacistickú symboliku, ktorú verejne prezentovali používaním zástav, transparentov, odevných zvrškov a hesiel a to hlavne na verejných športových podujatiach," uvádza polícia.

Voči každému z obvinených boli vznesené obvinenia aj za ďalšie extrémistické trestné činy, keďže sú podľa polície podozriví z toho, že najmä vo svojich príspevkoch a vyjadreniach na sociálnych sieťach sprístupňovali a zverejňovali extrémistické materiály ako znaky, heslá a symboly, ktoré vyjadrujú a propagujú národnostnú, etnickú a rasovú neznášanlivosť, nenávisť z dôvodu farby pleti alebo myšlienky a ideológiu národného socializmu. "Napríklad vychvaľovali Adolfa Hitlera, hanobili Židov a vyjadrovali voči nim nenávisť, rovnako voči osobám tmavej pleti, ale aj Slovákom a Rumunom," informuje polícia na svojej facebookovej stránke. V prípade dokázania viny im hrozí väzenie na 4 až 8 rokov. 

V rámci utorňajšej razie NAKA bolo bolo vykonaných 17 domových prehliadok a 14 prehliadok iných priestorov, pri ktorých boli nájdené a zaistené rôzne extrémistické materiály. "Boli vykonané prehliadky tiel obvinených, kde bolo zadokumentované, že niektorí z obvinených mali na svojom tele vytetovanú extrémistickú symboliku," uviedla ďalej polícia. Na zásahu sa podieľalo približne 150 policajtov NAKA a krajských riaditeľstiev Policajného zboru v Bratislavy, Trnavy, Trenčína a Nitry.

Pozrite si reportáž o drogovej razii. Terčom sa stal 29- ročný muž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy