Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Donútil ho kľaknúť a bozkávať mu nohy. Spolužiaci šikanu zachytili na video
Zdielať na

Donútil ho kľaknúť a bozkávať mu nohy. Spolužiaci šikanu zachytili na video

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / Spolužiaka pod hrozbou násilia prinútil k tomu, aby si pred ním kľakol a bozkal mu nohy. Akoby to nestačilo, šikanovanie mobilom nakrúcal ďalší zo spolužiakov a video zverejnil na sociálnych sieťach. Prípadom sa zaoberá polícia.

Priebeh incidentu si jeden z chlapcov zaznamenal na mobil. "Keď je človek svedkom takej situácie, určite by mal zasiahnuť. Lebo nečinní prihliadajúci sú vlastne posilňovačmi toho správania. Agresor sa cíti ešte silnejší a na základe toho to posilňuje jeho reakciu," povedala psychologička zo Súkromného centra špeciálno-pedagogického poradenstva Katarína Murníková. 

Spolužiaci nezasiahli ale natočené video sa následne objavilo na sociálnych sieťach. Záznam do TV JOJ poslali viacerí rodičia v obave, aby podobný zážitok nepostretol aj ich deti. "Ak pri šikane dochádza k použitiu násilia, hrozby násilia a zároveň ak páchateľ núti niečo konať, dopúšťa sa spravidla trestného činu vydierania," povedala advokátka Anna Drugdová. 

Video zachytáva ako dvaja chlapci najprv rukami boxujú smerom k obeti, chlapca dostanú do kúta a následne mu jeden z útočníkov opakovanie povie, aby si kľakol a bozkal mu nohy. Obeť to urobí, to ale agresorovi nestačí. Dodá, že ho dobije a zabije. V závere mu navyše uštedrí facku. Do školy sme sa vybrali spolu s bratom obete. "Žiak, ktorý šikanoval svojho spolužiaka, bol pokarhaný riaditeľom, ďalšie konsekvencie zrejme prijme vedenie školy až po skončení vyšetrovania," uviedla hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Dáša Jeleňová. 

Prípadom sa zaoberá polícia. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin vydierania v súbehu s trestným činom nebezpečného vyhrážania. "Dôležité je zastaviť agresiu preto, že pokiaľ raz zistí, že to agresívne správanie bolo úspešné, ono ho bude aj ďalej v budúcnosti používať," povedala Murníková. 

Zákon hovorí až o šesťročnom treste odňatia slobody. V prípade mladistvých páchateľov je to ale inak. "V takom prípade trestný zákon trestnú sadzbu znižuje na polovicu," povedala Drugdová. 

Babka údajného agresora povedala, že rodičov má v zahraničí. Vnukovi sa vraj snažia dohovoriť. Obetiam šikany odborníčka radí správať sa voči agresorovi asertívne. "Pokiaľ slabší ukáže, že má silu, veľakrát to dokáže agresora odradiť," dodala Murníková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy