Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prípad vraždy Ernesta Valka vrátili vyšetrovateľovi, prokuratúra dôvody nekomentuje
Zdielať na

Prípad vraždy Ernesta Valka vrátili vyšetrovateľovi, prokuratúra dôvody nekomentuje

BRATISLAVA / Prípad vraždy právnika Ernesta Valka vrátili vyšetrovateľovi. Informáciu televízii JOJ potvrdila hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Stalo sa tak minulý týždeň. Hovorkyňa vec ďalej komentovať nechcela.

Vo štvrtok, 8. novembra uplynulo osem rokov od smrti právnika Ernesta Valka. Prípad ale paradoxne nesmeruje na súd. Prokuratúra totiž po troch mesiacoch skúmania spisu vec vrátila policajnému vyšetrovateľovi. O dôvodoch ale mlčí. "Vec bola v minulom týždni vrátená vyšetrovateľovi na vykonanie plánovaných procesných úkonov, ku ktorým sa nebudeme v súčasnosti podrobnejšie vyjadrovať," povedala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. 

Ernesta Valka zavraždili 8. novembra 2010 v jeho dome v Limbachu. Bývalý predseda Ústavného súdu SR bol jedným z najvplyvnejších právnikov a venoval sa viacerým citlivým kauzám. O tom, že motívom vraždy bola lúpež a páchateľmi lupiči, ktorých Valko prekvapil, hovoril už dávnejšie bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak.

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar v októbri 2017 povedal, že sa obvinení v októbri 2010 dohodli na lúpeži v dome právnika s tým, že skutok vykonajú za jeho prítomnosti. Následne sledovali jeho dom a každodenné zvyklosti. V inkriminovaný deň po tom, čo sa Valko vrátil domov, vnikli do jeho domu a Jozef R. ho následne strelil do hrudníka. "Spôsobil mu tým smrteľné zranenie," povedal vtedy Gašpar.

Policajti ukončili vyšetrovanie s návrhom na obžalobu dvoch páchateľov. Jeho dcéra Jana ale tvrdí, že v prípravnom konaní je viacero nezrovnalostí. Jane Valkovej v prípade nesedí najmä to, že keď tam obvinený 43-ročný Jozef R. a obvinený 45-ročný Jaroslav K. išli lúpiť, nič nezmizlo, ani plná peňaženka s peniazmi. "Údajne to malo byť tak, že sa zľakli a ušli, ale medzičasom sa hrabali v kufríku. Ťahali ho po zemi, snažili sa ho zatiahnuť za to..takže.. je tam viacero vecí, ktoré nesedí..aj to, že ho týždeň sledovali, pritom nevedeli o koho ide," povedala v auguste Jana Valková.

​Podľa polície motívom lupičov boli peniaze. "Tieto osoby sa dlhodobo zúčastňovali rôznych trestných činov násilného charakteru. Jeden z nich konštatoval, že išlo o majetkový prospech," povedal Branislav Zurian, riaditeľ protizločineckej jednotky NAKA. Podľa Jany Valkovej z ich výpovedí vyplynulo, že na Ernesta Valka dostali tip, že mal mať veľkú hotovosť pri sebe. "Tak, neboli sme v rokoch 90. rokoch, že teraz niekto behá s kufríkom plným peňazí. Otec bol známy tým, že nikdy nemal hotovosť pri sebe," objasňuje Jana Valková. Zlom v tejto kauze nastal vlani v máji po bankovej lúpeži v Kremnici. Zadržaný lupič, Jaroslav K. totiž prehovoril výmennou za nižší trest. Podľa polície priznal, že Ernestovi Valkovi najskôr aplikovali cez rám okna neznámu chemickú látku. Preto právnik okamžite vetral. Vtedy sa lupiči rozbehli do domu a zaútočili na jeho majiteľa.

V januári 2018 došlo k rekonštrukcii vraždy v dome, ktorý už medzičasom zmenil majiteľov. Na miesto priviedli oboch podozrivých. Pred domom nebohého sa stretli kukláči, policajti uzatvorili okolitý priestor. Asistoval dokonca aj vrtuľník. Rekonštrukcia vraždy Ernesta Valka, ku ktorej došlo priamo v jeho dome, trvala takmer štyri a pol hodiny. V okruhu 500 metrov okolo domu policajti uzatvorili priestor. Na streche domu boli ostreľovači a príchod eskorty bol sledovaný policajným vrtuľníkom.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy