Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
V kauze kyselinári padol oslobodzujúci rozsudok
Zdielať na

V kauze kyselinári padol oslobodzujúci rozsudok

PEZINOK / V prípade obžalovaných dvoch niekdajších členov organizovaného gangu kyselinári padol oslobodzujúci rozsudok. Boss zločineckej bandy Rastislav Šita a člen Peter Lomnianský sú nevinní v prípade trestného činu prípravy k vražde.

V roku 2000 sa mali podľa prokuratúry pokúsiť zavraždiť miestneho podnikateľa, ktorý mal byť v konflikte so zakladajúcim členom gangu kyselinári Františkom Mikerom. Ten mal s obeťou obchodné spory v rádovo o niekoľko stotisíc slovenských korún. Na osobnom stretnutí sa ho mali pokúsiť uškrtiť, čo sa nepodarilo, preto ho naložili do auta a nafingovali dopravnú nehodu. Na Pezinskej babe ho mali v aute zhodiť do rokliny. Vyšetrovanie polície a následne súdny proces trval až 18 rokov.

V stredu sudca okresného súdu v Pezinku vyniesol rozsudok, ktorým Šitu a Lomnianského spod závažnej obžaloby oslobodil. Podľa senátu súdu neboli predloženými dôkazmi prokuratúry ani výpoveďami svedkov preukázané dôkazy, že by obžalovaní skutok spáchali. Ani že by sa žalovaný skutok stal. Samotný senát skonštatoval, že dôkazy si navzájom protirečili. Najzávažnejšie v celom procese bola výpoveď samotného poškodeného, ktorého sa mali obžalovaní pokúsiť zavraždiť, ten na pojednávaní uviedol, že Šita ani Lomnianský mu určite ublížiť nechceli.

Poškodený Miroslav Zeman sa mal dozvedieť, až od lekárov, ktorí ho po fingovanej nehode ošetrovali, že sa ho niekto pokúsil obesiť. Nasvedčovalo tomu poranenie, ktoré mal na krku navodzovalo dojem, že ho niekto chcel usmrtiť alebo uškrtiť. "Od samého začiatku som tvrdil, že som nevinný. Som pre inú vraždu odsúdený na doživotie. Orgány činné v trestnom konaní toto trestné stíhanie v mojom prípade považovali za neúčelné, napriek tomu som trval na tom, aby som trestne stíhaný bol. Dnes sa ukázalo, že polícia uverila kajúcnikom a ja som dokázal, že som nič také neurobil," povedal Šita.

V prípade na strane svedkov vystupovalo niekoľko osôb, ktoré polícia dala do programu na ochranu svedkov. O udalostiach vypovedali mnohí svedkovia, ktorí sa o ňom dozvedeli len z počutia a samotní poškodení obžalovaných označil za nevinných.

Šita je odsúdený špecializovaným trestným súdom v PK na doživotie v kauze kyselinári za vraždu niekdajšieho šéfa skupiny Mikera, ktorého gang rozpustil v kyseline. Paradoxne, Miker vymyslel rozpúšťanie tiel v kyseline. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor sa hneď po rozsudku odvolal. V prípade bude pokračovať krajský súd. Ten buď rozsudok zruší a proces bude pokračovať nanovo alebo ho potvrdí a nadobudne právoplatnosť.

Pozrite si staršiu reportáž o gangu kyselinári:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy