Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ministerstvo upozorňuje Slovákov v Kanade: Za marihuanu môžete dostať trest
Zdielať na
Krimi

Ministerstvo upozorňuje Slovákov v Kanade: Za marihuanu môžete dostať trest

BRATISLAVA/OTTAWA / Kanada pred niekoľkými týždňami legalizovala používanie marihuany pre dospelých na rekreačné účely. Ministerstvo zahraničných vecí ale Slovákov upozorňuje, že dovoz a vývoz marihuany z tejto krajiny je trestný čin. Dôležité je poznať pravidlá predaja a užívania látky v závislosti od konkrétnej provincie.

V súvislosti s legalizáciou predaja a rekreačného užívania marihuany v Kanade, slovenský rezort diplomacie upozorňuje: "Pokiaľ ide o dovoz a vývoz marihuany do a z Kanady, to sú úradmi považované za trestné činy bez ohľadu na množstvo drogy alebo fakt, že cestujúci prichádza z krajiny, kde je droga legalizovaná alebo dekriminalizovaná alebo do takejto krajiny z Kanady cestuje."

Zároveň upozorňujú, že pravidlá predaja a užívania marihuany sa líšia v závislosti od konkrétnej provincie. Je na zodpovednosti cestujúceho, aby poznal súvisiace zákonné úpravy provincie, v ktorej sa práve nachádza alebo do ktorej cestuje. 

Kanada marihuanu legalizovala 17. októbra. Vláda o nových zákonoch zaslala informácie do 15. miliónov domácností a spustila aj verejné informačné kampane. Pre možnosť kúpiť si prvú legálnu konopu stáli stovky ľudí v dlhých radoch pred špeciálnymi predajňami. Prvým Kanaďanom, ktorý si marihuanu kúpil bol Ian Power z mesta St.Johns v provincii New Foundland. Do radu pred obchod sa postavil už o ôsmej hodine večer. "Bol to môj sen aby som sa stal prvým človekom, ktorý si kúpi gram legálnej konopy v Kanade a podarilo sa mi to," povedal  Ian Power.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí ale dodáva, tak ako v prípade alkoholu, aj riadenie vozidiel pod vplyvom marihuany je v Kanade považované za trestný čin. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy