Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V Etiópii majú bránu do pekiel. Takto vyzerá Danakilská preliačina
Zdielať na

V Etiópii majú bránu do pekiel. Takto vyzerá Danakilská preliačina

Zdroj: Youtube/Red 2112

Bez preháňania ju možno nazvať jednou z najviac fascinujúcich oblastí na Zemi. Danakilská preliačina v Etiópii vyzerá pre svoje žiarivé farby ako z inej planéty a okrem toho v nej tiež panujú poriadne vysoké teploty. Aj preto ju miestni prezývajú brána do pekiel.

​Slnko tu páli takým spôsobom, že sa vzduch trasie a klame zrak. Danakilská preliačina je síce na pohľad fascinujúca, ale je tiež jedným z najdrsnejších miest na zemi - radí sa medzi najteplejšie, najsuchšie a najnižšie položené.

Čo sa týka teplôt, je podľa BBC považovaná za najviac horúce miesto na planéte, ak sa vezme do úvahy celoročná priemerná teplota, ktorá je 34,4 stupňa Celzia, skôr než extrémne výkyvy. Ročne tu spadne navyše len zhruba 100 až 200 milimetrov zrážok, čo robí z Danakil veľmi nehostinnou oblasť.

Lokalita, v ktorej sa miešajú hlavne svietivo zelená a žltá farba, vznikla zrážkou troch tektonických dosiek. Niekde došlo k vytvoreniu malých lávových jazier, trhlín, gejzírov alebo horúcich prameňov, čo prispelo k ustáleniu prezývky brána do pekla. Krajina tu tlie, fajčí, z trhlín obzvlášť v noci presvieti červená láva.

Napriek tomu, že sa zdá byť Danakilská preliačina úplne neobývateľnou oblasťou, svoj domov tu našli Afarovia, etnická skupina žijúca na území Etiópie, Eritrei a Džibutska. Ich telá sa extrémnym podmienkam prispôsobili, a tak k životu potrebujú oveľa menej vody i jedla než bežní ľudia, ktorí by bez pravidelného prísunu tekutín v tejto "mimozemskej púšti" príliš dlho neprežili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy