Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Železnice chcú zabrániť nebezpečnému vystupovaniu z vlaku smerom do koľajiska
Zdielať na

Železnice chcú zabrániť nebezpečnému vystupovaniu z vlaku smerom do koľajiska

BRATISLAVA / Do redakcie TV JOJ prišlo video od diváka, ktorý si pri vystupovaní z vlaku zmýlil smer a takmer vkročil do koľajiska. Nakrútil to na mobil a záznam nám poslal. Zaujíma ho, prečo vo vlakoch nie sú dvere zabezpečené tak, aby cestujúci nemohli vystúpiť smerom do koľajiska, v horšom prípade priamo pod prichádzajúci vlak.

Železničná spoločnosť Slovensko má viac druhov vagónov. Modernejšie po zastavení vlaku v stanici majú dvere do koľajiska zablokované, čo znamená, že žiadny cestujúci aj v prípade omylu nedokáže vystúpiť iným smerom ako smerom na perón do stanice. "Nateraz funguje len v ucelených dieselových či elektrických jednotkách, alebo v súpravách radených z nových vozňov, kde je tento systém nainštalovaný. Využívajú sa napr. vo vlakoch InterCity a vybraných osobných vlakoch podľa aktuálnej prevádzkovej situácie," povedal hovorca železnice Tomáš Kováč. 

Selektívne otváranie a zatváranie dverí vo vlakoch odblokuje vlakvedúci alebo rušňovodič. Systém je možné nainštalovať aj na už existujúce vozne. "V záujme zvyšovania bezpečnosti sa aktuálne začala s úpravami najstarších vozňov, kde sa nainštaluje nový systém signalizácie ich zatvorenia," povedal Kováč. 

Podľa hovorcu sa plánuje aj kompletná rekonštrukcia celej série vozňov 2. triedy v rámci ktorej budú vymenené aj všetky dvere vozňa. "V súčasnosti je zmodernizovaných 60 percent vozidlového parku ZSSK," dodal Kováč. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy