Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Úspešný zásah slovenských a českých colníkov. Rozbili organizovanú zločineckú skupinu
Zdielať na

Úspešný zásah slovenských a českých colníkov. Rozbili organizovanú zločineckú skupinu

BRATISLAVA/PRAHA / Kriminálny úrad Finančnej správy zasiahol voči podvodníkom, ktorí predávali nelegálne pohonné látky a okrádali štát. Ide už o druhý úspešný prípad v priebehu necelých dvoch týždňov. Počas akcie, na ktorej spolupracovali s českými kolegami, zaistili vyše 10 tisíc litrov nelegálneho minerálneho oleja a zadržali 8 osôb.

Colníkom z Českej republiky a zo Slovenska sa podarilo rozložiť organizovanú medzinárodnú skupinu, ktorá sa zaoberala obchodovaním s minerálnymi olejmi.

​Tie boli prepravované z Poľska cez Slovensko a Česko do ďalších členských krajín Európskej únie. Minerálne oleje nakupovali v Poľsku, a potom ich na rôznych miestach na Slovensku vykladali a predávali odberateľom ako bežnú pohonnú látku - motorovú naftu.

"Akcia pri ktorej zaistili osem podozrivých sa udiala v Bratislave, Galante v Trenčíne a v Prešove. tejto akcie sa zúčastnili kriminalisti Kriminálneho úradu Finančnej správy, colníci Colného úradu pre Juhomoravský kraj a takisto aj zástupcovia českej polície," informuje hovorkyňa Finančnej správy SR, Ivana Skokanová. 

Počas akcie vykonali u podozrivých osôb niekoľko domových prehliadok a prehliadok iných priestorov a pozemkov, počas ktorých okrem peňazí v hodnote takmer 8 000 eur zaistili aj 11 000 litrov minerálneho oleja v plastových kontajneroch spolu s návesom, na ktorom boli naložené. Objavili aj jeden zaujímavý dôkazový materiál.

"Pri akcii sme zaistili aj listinné dôkazy, najme teda zápisník, do ktorého si jedna z osôb písala všetky prepravy tohto nelegálneho minerálneho oleja, ktoré sa dostali na územie Slovenska a z ktorého nebola odvedená daň," dodáva Skokanová. To, že nešlo o amatérov potvrdili aj nálezy nelegálnych zbraní a streliva, ktoré zaistili pri domových prehliadkach v Českej republike.

Vyšetrovateľ Kriminálneho úradu Finančnej správy vzniesol voči ôsmim obvinenie z trestného činu krátenia dane a poistného. Predbežne odhadovaná škoda na spotrebnej dani je pol milióna eur a na DPH-čke minimálne 200 tisíc eur. Obvineným osobám hrozí väzenie na 7 až 12 rokov.

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy